ANKETE POKAZALE

Obama i Romney gotovo izjednačeni u 12 saveznih država

07.05.2012 u 21:44

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegov najizgledniji republikanski protukandidat na izborima u studenom Milt Romney gotovo su izjednačeni u 12 saveznih država koje će odrediti ishod izbora, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnijenja objavljeni u ponedjeljak

Anketa koju je na 951 ispitaniku između 26. travnja i 2. svibnja proveo institut Gallup za dnevnik USA Today pokazala je da u tim državama Obama u ovom trenutku dobiva 47 posto glasova birača, a Romney tek dva posto manje - 45 posto. U istoj anketi provedenoj krajem travnja, aktualni predsjednik imao je prednost od devet posto. Dopušteno odstupanje u anketi je četiri posto.

Riječ je 12 država razmještenih diljem SAD - Coloradu, Floridi, Iowi, Michiganu, Nevadi, New Hampshireu, Novom Meksiku, Ohiju, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini, Virdžiniji i Wisconsinu.

Rezultati su pokazali i da se Romneya poima kao osobu koja bi bolje vodila gospodarsku politiku, a da je Obama 'simpatičniji'.

Obama je u subotu krenuo na prve skupove u sklopu predizborne kampanje u Ohiju i Virdžiniji i odmah se obrušio na Romneya, koji će, nakon odustajanja njegovih glavnih suparnika Ricja Santoruma i Newta Gingricha, gotovo sigurno dobiti republikansku nominaciju za kandidaturu na izborima.