POKRENUT POSTUPAK

Oba roditelja preminule djevojčice potpisala su suglasnost za doniranje organa. Beroš objasnio proceduru i izrazio sućut svima koji su je voljeli

04.04.2021 u 22:58

Bionic
Reading

Unatoč strašnom zločinu, roditeljima zlostavljane djevojčice koja je danas preminula još nije oduzeto skrbništvo. Ipak, kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, potpisali su suglasnost za doniranje organa djevojčice. Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju navečer da je pokrenuta procedura doniranja organa djevojčice, a svima koji su je voljeli izrazio je sućut zbog njezine smrti

'Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima', priopćio je Beroš, dodajući da je procedura doniranja organa u samom početku.

Prema Zakonu o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja.

Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravstva.

'Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti', rekao je Beroš.

  • +17
Svijeće i medvjedići za preminulu djevojčicu pred bolnicom u Klaićevoj Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Uputio je sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku.

'Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice', poručio je.

Ranije danas, sućut je izrazio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 'Počivala u miru. Ne ponovilo se', napisao je na Twitteru.

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u Klaićevu umrla je u nedjelju. U bolnicu je dovezena u komatoznom stanju, s teškim ozljedama glave, koje joj je prema zasad dostupnim informacijama, zadala majka. To su bile najteže i najsvježije ozljede.

Njezina smrt nekome bi mogla značiti život, pa su bolnica, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo socijalne skrbi tj. nadležni centar razmatrali opciju doniranja organa. Međutim, kako roditeljima osumnjičenima za ubojstvo, koji se nalaze u istražnom zatvoru, još nije oduzeta roditeljska skrb, od njih se morala tražiti suglasnost za doniranje organa. Druga opcija bila je da sud po hitnom postupku odredi zakonskog skrbnika koji bi preuzeo ingerencije i potpisao da se organi daju za spas druge djece, navela je Slobodna Dalmacija.

Otac teško ozlijeđene djevojčice dolazi na Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Kasno u nedjelju Dnevnik Nove TV neslužbeno je saznao da su oba roditelja ipak potpisala suglasnost za doniranje organa. Uz to je stigla i suglasnost Ministarstva zdravstva pa slijede pripreme za proceduru eksplantacije.

Podsjetimo, prema pisanju 24sata, organi djevojčice mogu spasiti četiri druga dječja života, kroz doniranje srca, jetre i oba bubrega. Iako je potvrđena moždana smrt, djevojčica je ostala na respiratoru koji obavlja funkciju pluća i tako organe održava na životu.

Odvjetnik Krešimir Škarica za Dnevnik Nove TV komentirao je činjenicu da je za doniranje organa potrebna suglasnost roditelja djevojčice.

'Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati', rekao je Škarica.