ZORAN MILANOVIĆ

'O referendumu trebaju odlučiti sindikati'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.09.2010 14:39
  • Objavljeno 04.09.2010 u 14:39
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Sindikati trebaju odlučiti žele li referendum ili ne, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrčući se na jučerašnju odluku Vlade RH o povlačenju prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) zbog kojega su, nezadovoljni njime, sindikati i organizirali prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

"Ništa se nije promijenilo, potpisi za referendum su prikupljeni i na organizatoru - sindikatima je odluka žele li referendum ili ne", izjavio je Milanović novinarima u središnjici SDP-a.

Ako sindikati žele referendum, dodao je, sama činjenica da je vlada predložene izmjene ZOR-a povukla iz procedure ništa ne mijenja.

Rekao je da se referendum raspisuje o svakom pitanju iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, te da je pri tomu nebitno radi li se samo o namjeri da se nešto napravi. S tim u vezi istaknuo je da nitko ne jamči da vlada za mjesec dana neće isti zakonski prijedlog ponovno uputiti u proceduru. "Pitanje je je li uopće ušao u proceduru", dodao je.

Na pitanje što iščitava iz vladine odluke o povlačenju prijedloga, odgovorio je da vlada očito ne želi očitovanje građana jer, smatra, "to je u ovome trenutku puno više očitovanje o vladi nego o Zakonu o radu".

Milanović je istaknuo da vlada nije trebala, kako je rekao, "nasilnički i neosjetljivo prijetiti" izmjenama toga zakona koji je donesen prije sedam ili osam godina i predstavlja temelj socijalnoga dijaloga.

"Taj se zakon mijenja iznimno, kroz dijalog i pregovore koji su dosadni i dugi", poručio je.

U odgovoru na pitanje kako bi se kao premijer postavio po pitanju ZOR-a, istaknuo je da je najbolje odgovorio svojim potpisom na sindikalnu peticiju za raspisivanje referenduma i aktivnim sudjelovanjem SDP-a u toj inicijativi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi