NEMAMO IZLAZA

'O referendumu ovisi naše ekonomsko preživljavanje'

14.01.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Na referendumu 22. siječnja građani odlučuju o budućnosti Hrvatske, a u slučaju da se izjasne protiv članstva RH u Europskoj uniji, zemlja će se naći u jako teškoj gospodarskoj situaciji, izjavila je u subotu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Ako se građani na referendumu izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU, 'ekonomski ćemo se naći u neopisivo teškoj situaciji. Prva reakcija će vjerojatno biti pad kreditnog rejtinga, druga će vjerojatno biti procjena investicijske sigurnosti u Hrvatskoj jer je članstvo u EU između ostalog i mjera sigurnosti okruženja za ekonomske aktivnosti, u prvom redu investiranje', rekla je Pusić koja se pridružila akciji HNS-a organiziranoj u Gajevoj ulici u središtu Zagreba čija je svrha bila animirati građane za izlazak na referedum i glasanje ZA Hrvatsku u Europskoj uniji.

Po njezinim riječima, DA na referendumu dat će Hrvatskoj šansu da nastavi ići putem gospodarskog oporavka, a NE će dovesti do gubitka stabilnosti koja znači investicije, nova radna mjesta i barem održavanje postojećeg kreditnog rejtinga.

'Ja ne vidim kako bi se Hrvatska ekonomski oporavila na dugi rok od takvog šoka. Prema tome, za nas je odluka na referendumu na neki način odluka o budućnosti ekonomskog preživljavanja Hrvatske', istaknula je.

Što se tiče informiranosti građana o pristupanju Hrvatske EU-u, Pusić je podsjetila da javna rasprava traje 10 godina, a rasprava o konkretnim pregovorima 6 godina. 'U ovom trenutku su na internetu na raspolaganju ne samo pregovaračka stajališta nego i njihove skraćene verzije... Svatko se detaljno može informirati o svemu.'

Pusić smatra da informiranje u ovom trenutku apsolutno nije problem i da je svakome dostupna svaka informacija, ali ističe da se odluka na referendumu ne donosi ni o kojem konkretnom podatku ili ispregovaranom stajalištu, već je to 'temeljna odluka da li Hrvatska sebi pribavlja političku stabilnost koja znači i mogućnost ekonomskog oporavka na dugi rok ili se odriče te političke stabilnosti'.

Na komentar novinara da je i EU u krizi i da nekim članicama pada kreditni rejting, Pusić je rekla da bi ona 'voljela da naš kreditni rejting bude na ovoj razini na koju je njima pao, a to ćemo vjerojatno čekati par desetaka godina'.

'EU je baz daljnjega prostor najkvalitetnijeg života i najvišeg standarda na svijetu u ovom trenutku sa svim problemima koje ima', ustvrdila je.

Na pitanje kako komentira podatak da je veliki broj mladih protiv ulaska u EU, Pusić je rekla da je istina da je veliki broj mladih protiv, ali ne veliki broj obrazovanih. 'Objašnjavam to u prvom redu time što nemaju u svom osobnom iskustvu komparativnu situaciju, dakle što je alternativa'.

Što se tiče troškova održavanja referenduma, Pusić je rekla kako se procjenjuje da je referendum jeftiniji od izbora te da će koštati oko 40 milijuna kuna što uključuje sve, počevši od organizacije izjašnjavanja do internetske potpore i svega onoga što je potrebno za njegovo provođenje.

U vrijeme dok je HNS održavao svoju akciju u Gajevoj, na obližnjem Trgu bana Jelačića održavao se skup protiv ulaska u EU. Pusić je rekla da se ne slaže s njihovim stajalištima, da smatra da su štetna za Hrvatsku, ali da se istodobno svim svim snagama zalaže za njihovo pravo da ih iznesu.