SASTANAK U TAJNOSTI

O čemu su razgovarali predsjednica i katarski emir?

07.08.2015 u 12:54

Bionic
Reading

Informacije i mišljenja o sigurnosnim pitanjima te izazovima, kako na području Bliskog Istoka tako i na području sjevera Afrike, velike mogućnosti u razvijanju međusobne suradnje te potreba za stvaranjem okvira kojim bi se jačala suradnja gospodarstvenika te poticale investicije, s naglaskom na greenfield i brownfield investicije, sigurnosna i vojna suradnja – sve su to teme o kojima u Šibeniku razgovarali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šeik Hamadom bin Khalifom Al-Thaniem, Emir Otac Države Katar koji je u velikoj tajnosti stigao u dvodnevni posjet Hrvatskoj

Da u Hrvatsku stiže bivši katarski emir, u pratnji druge supruge šeike Mozah bint Nasser al-Missned, koju se smatra jednom od najutjecajnijih žena arapskog svijeta i da će se s njima sastati hrvatska predsjednica, čiji je Ured navodno direktno zadužen za boravak moćnog katarskog para u Hrvatskoj, javnost je saznala iz neslužbenih izvora, a na predsjedničinom Twitter profilu osvanula je fotografija susreta


Nakon sastanka Ured je medijima odaslao priopćenje u kojem općenito navodi o čemu su sve razgovarali predsjednica i šeik, kojemu je Grabar Kitarović, kao i njegovoj supruzi Šeiki Mozah bint Nasser, izrazila dobrodošlicu te zadovoljstvo razinom bilateralnih odnosa.

Obostrano su naglašene velike mogućnosti u razvijanju međusobne suradnje te potreba za stvaranjem okvira kojim bi se jačala suradnja gospodarstvenika te poticale investicije s naglaskom na greenfield i brownfield investicije. Također, razmijenjene su i informacije te mišljenja o sigurnosnim pitanjima te izazovima, kako na području Bliskog Istoka tako i na području sjevera Afrike. U izvješću se ne navodi eksplicitno je li bilo govora i o situaciji u kojoj se nalazi hrvatski geodet Tomislav Salopek, kojeg su u Egiptu oteli pripadnici Islamske države. Iz ureda predsjednice do zaključenja teksta nismo dobili odgovor o detaljima razgovora.

S obzirom na to da je na sastanku bio nazočan i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, razgovaralo se i o iznimno uspješnom modelu uključenosti pripadnika islamske zajednice u hrvatsko društvo te je u tom smislu zaključeno kako hrvatski model suživota može služiti kao primjer i uzor ostalim državama.

Na sastanku je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić pa se razgovor poveo i sigurnosnoj i vojnoj suradnji kao i o mogućnostima njihova jačanja, a predstavnici Države Katar iskazali su interes za vojne proizvode i iskustvo kojim Hrvatska raspolaže.

No, gdje će šeik, koji je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, u Zadar stigao jutros svojim privatnim zrakoplovom, airbusom A320, nastaviti svoj put, s kime će se sve i zašto sastati, može se samo nagađati do dobivanja ostalih službenih informacija.