PROBLEMI U NUKLEARKI

Černobil isključen iz električne mreže, Ukrenergo upozorava: Iz elektrane bi mogle biti ispuštene radioaktivne tvari

09.03.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Opskrba električnom energijom nuklearne elektrane Černobil i njezina sigurnosna oprema potpuno su izvan pogona zbog ruskog vojnog djelovanja, objavila je ukrajinska energetska tvrtka Ukrenergo u srijedu. Ista tvrtka upozorava da bi iz elektrane mogle biti ispuštene radioaktivne tvari, jer zbog prekida dovoda struje ne može hladiti istrošeno nuklearno gorivo

Nuklearka Černobil, uzrok najveće katastrofe te vrste iz 1986., „potpuno je isključena iz električne mreže zbog vojnog djelovanja ruskog okupatora. Ona više nema napajanje“, napisao je Ukrenergo na Facebooku.

Nuklearka Černobil nije aktivna, no ona i dalje zahtijeva dnevno upravljanje nekoliko tisuća zaposlenika, piše BBC.

Britanski medij prenosi i da nuklearni stručnjaci ističu kako je opasnost te nuklearke za javno zdravlje manja jer ona nije aktivna.

Ukrajinske vlasti ranije su objavile da ne znaju kolike su razine radijacije na tom području jer ne znaju što se tamo događa otkad su kontrolu preuzele ruske snage, rekao je u srijedu ministar energetike Herman Haluščenko.

Dodao je da Ukrajina nema kontrolu ni nad okupiranom nuklearnom elektranom Zaporižja gdje je stacionirano 400 ruskih vojnika.

  • +3
Černobil Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO