ODVJETNIK MILJEVIĆ:

'Nudimo 2,4 milijuna kuna jamstva za oslobađanje Ljubičića'

22.10.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Odvjetnici upletenih u aferu Agram tvrde da su optužbe USKOK-a smiješne i da im neće biti problem, ako i dođe do optužnice, obranit će svoje klijente na sudu. Odvjetnik Slobodana Ljubičića Kikaša objasnio je za tportal.hr svoju taktiku i to samo nekoliko minuta nakon što se sastao sa svojim branjenikom u Remetincu

Veljko Miljević kaže da je uvjeren da USKOK neće uspjeti na sudu podignuti optužnicu protiv 16 osumnjičenika u aferi Agram i pokrenuti suđenje. 'Da sad čitam malom djetetu od pet godina što im se stavlja na teret, da mu ukratko objasnim o čemu se radi, to dijete bi znalo da optužbe nemaju veze sa stvarnošću. Spreman sam za sve i nemam druge taktike nego iznositi činjenice i ponavljati ih kao maloj djeci. Već sam spreman i mogu već sada iznijeti završni govor', kaže Miljević.

No prije eventualnog suđenja i završnog govora, Miljević priprema žalbu na rješenje o istražnom zatvoru za Slobodana Ljubičića i novčani iznos koji će ponuditi sudu kao jamčevinu.

'Upravo sam bio sa svojim branjenikom koji je u relativno normalnom stanju jer se sinoć prvi put od nedjelje normalno naspavao.
Dogovorili smo da ćemo se žaliti jer nema nikakve osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela da bi se odredio istražni zatvor', kaže Miljević.

Tvrdi kako nema šanse da bi Ljubičić, kako to smatra USKOK, utjecao na svjedoke i uništavao dokumentaciju. 'Uostalom, većina svjedoka već je dala iskaze u PNUSKOK-u, a zasigurno ne postoji ni opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Dakle nema razloga za zatvaranje. A ako i ima razloga - onda to treba zamijeniti jamčevinom jer tako propisuju Ustav i ZKP', tvrdi Miljević.

Naglašava da, ako postoji lakša mjera opreza nad osumnjičenima, sud ne smije koristiti težu mjeru poput zatvora. 'Takvih mjera ima 10 i smiju se kombinirati s jamstvom. Zato ćemo ponuditi jamčevinu koju ćemo sutra precizirati', kaže Miljević i dodaje da jamstvo treba biti oko 2,4 milijuna kuna, koliko se navodi iznos štete počinjene u Holdingu.

Podsjetimo, sud je već odobrio jamčevinu za Petra Pripuza u iznosu od sedam milijuna i 750 tisuća kuna te za Miru Lacu u iznosu od 100 tisuća kuna. Ipak, njih dvojica ne smiju na slobodu dok sud ne odluči o žalbi USKOK-a na jamčevine, što se očekuje tek sljedećeg tjedna.