OPTUŽBE NA RAČUN RIJADA

'Nudili su mi milijune dolara za borbu s Hutijima'

30.05.2015 u 08:56

Bionic
Reading

Bivši jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, saveznik šijitskih pobunjenika Hutija, rekao je u petak da su mu Saudijci nudili 'milijune dolara' za gušenje te pobune, ali je odbio ponudu

"Rekli su nam (Saudijci): "Dat ćemo vam milijune dolara ako budete naši saveznici" protiv Hutija, rekao je Saleh u razgovoru za televizijsku mrežu Al Majadin, sa sjedištem u Bejrutu, dodajući da je odbio tu ponudu.

Rijad od kraja ožujka vodi koaliciju koja u Jemenu izvodi zračne udare na Hutije i na njihove saveznike, jemenske snage koje su ostale vjerne Salehu i nakon njegova odlaska s vlasti 2012. pod pritiskom javnosti, nakon trideset godina na vlasti.

Bivši jemenski predsjednik, kojeg smatraju saveznikom Hutija, rekao je u tom razgovoru da "ni on ni njegov sin Ahmed (koji je vodio utjecajnu Republikansku gardu dok mu je otac bio na vlasti) neće prihvatiti vlast".

Šijitski pobunjenici su u siječnju zauzeli prijestolnicu Sanu, a zatim su napredovali na zapad i na jug te su 26. ožujka, kada je počela zračna operacija Rijada, ušli u Aden, kamo se bio sklonio jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi.

Sumnja se da Iran pruža vojnu pomoć Hutijima, što Teheran niječe.

Saleh, koji je nastavio voditi utjecajni Opći narodni kongres, glavnu stranku u zemlji, i kojemu su i dalje lojalne neke snage sigurnosti u zemlji, također je u petak optužio sunitsko saudijsko kraljevstvo za podupiranje pobune u njegovoj zemlji.

U jemenskom sukobu poginule su gotovo 2000 ljudi, a 8000 ih je ranjeno, među kojima stotine žena i djece, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.