CVJETA TRŽIŠTE OPIJATA

Novu generaciju ovisnika ne zanima heroin

26.09.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Osječki Centar za prevenciju bolesti ovisnosti ZZJZ-a kroz prvih devet mjeseci 2013. godine primio je 42 nova ovisnika od kojih je, nakon dugo vremena, čak 50 posto osoba ovisnih o opijatima. Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra, ističe kako je riječ o drastičnom povećanju opijatskih ovisnika u odnosu na ovisnike o kanabisu koji su na području Osječko-baranjske županije uvijek brojčano prednjačili

Heroinski ovisnici stvar prošlosti

Prema podacima županijskog Centra za prevenciju bolesti ovisnosti, na nivou Hrvatske u 2012. godini broj heroinskih ovisnika se prepolovio u odnosu na statistike iz ranijih godina - registrirano ih je manje od 400, dok se uobičajena brojka na godišnjoj razini u proteklom desetljeću kretala između 700 i 800 registriranih. Dr. Marija Kribl kaže kako je ova pojava posljedica niza odličnih policijskih akcija uz pomoć kojih je heroin maknut s ulica. Njene riječi potvrđuje i Tomislav Mišetić uz udruge NE-ovisnost koja u Osijeku vodi Dnevni boravak za ovisnike. 'Iako Boravak kao uslugu nudi čiste šprice, naši korisnici ih jako rijetko traže. A kada to čine točno se osjeti da se neka pošiljka heroina 'provukla' na ulicu - traže ih dan-dva-tri i onda opet dugo vremena ništa', objašnjava Mišetić.

Uz ove podatke, alarmantno je i kako među opijatskim ovisnicima godinama nema klasičnih slučajeva ovisnih o heroinu, već je riječ o osobama koje su ovisne o lijekovima iz supstitucijskih terapija, poput metadona, koje pak nabavljaju na nedavno 'procvjetalom' crnom tržištu, navodi Glas Slavonije

'S obzirom na to da je već godinama Osječko-baranjska županija poznata po najtemeljitijim kontrolama ovisnika u supstitucijskim terapijama, oni koji žele do lijekova iz kategorije opijata odlaze po preporuke za terapije u druge centre po Hrvatskoj jer imaju pravo na 'drugo mišljenje'. Tako dolaze do doza lijekova koje nemaju veze s liječenjem ovisnosti. Primjerice, znam za slučaj da je ovisnik u drugom centru dobio terapiju koja podrazumijeva trošenje kutije i pol metadona na dnevnoj bazi! To je čak 45 tableta! Naravno, to nije nikakva terapija. Oni te lijekove puštaju na crno tržište', kaže dr. Kribl.

Uz lijekove za supstitucijske terapije poput metadona, dr. Kribl ističe kako na osječkom području raste i broj ovisnika o opioidnim analgeticima poput Tramadola i morfija. Također s crnog tržišta na koje dospijevaju iz - kućnih ljekarni!

'Liječnici koji nastoje ublažiti patnje oboljelih od karcinoma, pa čak i nekih bolesti lokomotornog aparata, često i bez mnogo kritičnosti prepisuju pretjerane doze opioidnih analgetika koji se onda skladište u kućnim ljekarnama. Tamo su na dohvat ruke svim članovima obitelji, pa tako i mladima kojima su jako zanimljivi. Što za korištenje, što za prodaju, obzirom da su traženi na crnom tržištu. Ova pojava je izuzetno opasna, uzela je maha i u sljedećem razdoblju sve će više dolaziti do izražaja. Najbolji dokaz za to je da trenutno u tretmanu imamo već dvije žene s ovim problemom. Koliko li je tek onda onih koji još nisu ni svjesni svoje ovisnosti', zaključuje dr. Kribl.