presica SSSH

[FOTO/VIDEO] Sindikati neće potpisati sporazum o otpuštanjima u Holdingu: 'Populizam, unutarnji i vanjski čimbenici!? Podsjeća li vas to na unutarnje i vanjske neprijatelje'

13.01.2022 u 11:40

Bionic
Reading

Predstavnici nekoliko sindiktata održali su konferenciju za novinare zbog najavljenih otkaza u Zagrebačkom holdingu. Poručili su da ni jedan sindikat neće potpisati Sporazum o otpuštanju kojim bi nekoliko stotina ljudi trebalo dobiti otkaz, a neki preraspodijeljeni na druga radna mjesta

'Tema zbrinjavanja tehnološkog viška u Zagrebačkom holdingu nažalost je tema od 30. prosinca 2021. iako smo svjesni činjenice da se problem,ima govorilo dugi niz godina, negdje od 2006./2007. kada je Holding formiran po uzoru na neke druge Holdinge, činjenica je da se kroz sve to vrijeme najviše govorilo o gubicima, činjenica je i da za te gubitke nije nitko odgovarao, da su se ti gubici prelijevali između podružnica i povezanih društava. Što je na kraju priče posljedica? Nakon 19 godina je prošlo do promjene vlasti u Zagrebu i nova gradska vlast predlaže donošenje odluke o kolektivnom višku radnika u Holdingu i pet povezanih društava.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/ Pixell

Činjenica je da njihov cilj postizanje sporazuma u svrhu otklanjanja ili smanjivanja potrebe za prestankom viška radnika sa sindikatima. Mogu reći u ime sedam sindikata koji su u sastavu SSSH da nijedan od tih sindikata neće potpisati sporazum s Upravom ili društvom o otpuštanju radnika, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, prenosi HRT.

Dodoa je da je činjenica je da programu koji su dobili nema niti jednog prijedloga kako će Holding funkcionirati i kako će se riješiti problem financijski od 5 milijardi kuna koji opterećuje Holding.

'U 45 stranica teksta koji su sindikati dobili smo vidjeli samo neke populističke razloge, kao da je do viška radnika došlo je zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Podsjeća li vas to na unutarnje i vanjske neprijatelje, ne može to biti razlog. Priča se da postoje uhljebi i izmišljena radna mjesta, za to netko mora odgovarati. Umjesto da je nova Uprava zajedno s voditeljima podružnica detektirala ta radna mjesta i te ljude, da su pristupili socijalnom dijalogu sa sindikatima, onda bi priča išla u drugom smjeru', kazao je Novosel.

Istaknuo je da je zamišljeno i da će problem 5 milijardi kuna dubioze riješiti na način da će 12 grupa poslova koji čine pretežito administrativne poslove, da će sve te grupe poslova na neki način anulirati i napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koje oni ne znaju u ovom trenutku.

  • +4
Zagreb: Konferencija za medije o 544 radnika Zagrebačkog holdinga koji su višak Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Mi vidimo da su oni izračunali da je 544 radnika viška. Nismo vidjeli, ono što je bila obveza Uprave Holdinga, da se izradi sistematizacija radnih mjesta s popisom potrebnih radnih mjesta na razini svake podružnice i brojem izvršitelja za svako radno mjesto. Takav dokument sindikati i radnička vijeća nisu dobili, niti vjerujem da je takav dokument izrađen. Dok se ne izradi, apsurdno je razgovarati o višku ijednog zaposlenog. Potrošit će se novac, broj radnika možda će u konačnici biti podjednak ili isti, ostat će ista organizacijska struktura, sustav odgovornosti će i dalje ostati isti da nitko nije odgovoran. I onda ćemo kroz godinu ili dvije reći da ima možda 10 milijardi kuna dubioza, ali prije toga će doći do stečaja', rekao je Novosel.

Pojasnio je da inzistiraju da uprava Holdinga preusmjeri savjetovanja sa sindikatima, da počnu razgovarati o konkretnom procesuiranju, poslovnim planovima, o broju izvršitelja i stručnosti i tek onda iz toga može proizaći određeni broj viška radnika.

'S obzirom na to da danas nisu svi sindikati koji djeluju na razini Holdinga, mi ćemo učiniti sve da svi sindikati na razini Holdinga počnu zajednički dogovarati, zajednički brane radna mjesta i da sve učinimo da ona budu sigurna u budućnosti i Holding postane primjer, a ne primjer stvaranja gubitaka', zaključio je predsjednik SSSH