zbrinjavanje viška

Holding: Zaštićene kategorije radnika neće dobiti otkaz

05.01.2022 u 16:13

Bionic
Reading

Zagrebački holding oglasio se oko provedbe programa zbrinjavanja viška radnika u Grupi Zagrebački holding. Tvrde da se proces restrukturiranja provodi u skladu sa Zakonom o radu

'Valja odmah naglasiti kako otpuštanje osoba iz zaštićenih skupina nije namjera Uprave ZGH jer bi se to protivilo osnovnim načelima i vrijednostima uprave i skupštine Holdinga. To nije ni moguće prema Zakonu o radu, odnosno takvo bi postupanje bilo nezakonito.

Još jednom napominjemo da se ovim skupinama zaposlenika neće otkazivati ugovori o radu.

Konkretno, trudnice, kao i radnice koje koriste rodiljni, roditeljski ili posvojiteljski dopust, ili rade na pola radnog vremena radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, kao ni osobe iz drugih zaštićenih socijalnih kategorija, poput osoba s invaliditetom, neće i ne mogu biti otpuštene.

Suglasnost Sindikata zatražena je, u skladu s odredbama Zakona o radu, za uvrštavanje u Program zbrinjavanja jer su i te kategorije radnika identificirane da rade na radnim mjestima u administraciji koja je obuhvaćena ovim procesom pa ih se nužno mora navesti u dokumentu kao zakonom zaštićene skupine, a ne za otkazivanje ugovora o radu.

Navedeno savjetovanje o namjeravanoj odluci o kolektivnom višku radnika provodi se na način utvrđen Zakonom o radu koji regulira postupak savjetovanja prije donošenja odluke važne za položaj radnika (čl. 150) te koji regulira kolektivni višak radnika (čl. 127.)', stoji u priopćenju Holdinga.