zamjenica gradonačelnika

Dolenec: 'Ljudima iz Holdinga nudit će se da iz ureda pređu u operativne poslove u Čistoći'

02.01.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, gostujući u Intervju tjedna na N1 televiziji govorila je između ostalog i o viškovima u Holdingu, ali i načinu odvajanju otpada

'Već ranije, u pripremi poslovnog plana za Holding za 2022. je detektiran veći broj višaka, on se odnosi na to da Holding nije moderna kompanija. Najveći dio, kada govorimo o viškovima, su duplicirana radna mjesta. Tu dosita ima jako puno preklapanja. Istovremeno imamo i manjke. Čistoću smo spomenuli, ona je ključna, ona svaki dan mora ispuniti svoje obaveze prema građanima. Čistoća je bila potkapacitirana, Uprava će i ovim viškovima u administrativnim poslovima ponuditi da prijeđu na operativne poslove. Da ljudi s uredskog posla idu na neke operativne poslove u Čistoći. Nemam uvid jesu li to vozači i organizatori terena, ali operativni su poslovi o kojima ovisi funkcioniranje grada', kazala je Dolenec za N1

U nastavku je govorila i o odvajanju otpada te je rekla da se prvo mora napraviti infrastruktura koja funkcionira nabolje za pojedinu zgradu, a ovisno o tome Čistoća te spremnike mora moći povezati s količinom miješanog otpada i cijenom koja se plaća.

“Ako netko stavi vrećicu u krivi spremnik da se penalizira zgrada. Poanta je da se ponašamo kao zajednica. Mislim da je važno da u tom smislu, ako želimo da Zagreb bude moderna europska metropola, to je velik korak koji je pred nama. Bit će čupavo po putu, ali sam optimistična i nadam se da će sljedeće godine u ovo vrijeme puno toga biti drugačije nego sada”m, navela je.

Komentirala je i promjene vezane za mjeru roditelj odgojitelj.

“Našim izmjenama odluke o RO, ona sada omogućava korisnicama da upisuju svoju djecu u vrtić u dobi od 3 do 6 godina, ali ne u jaslice. Zašto? Zato što majke koje imaju troje djece imaju pravo na rodiljnu naknadu do treće godine. Prije svega ovo se odnosi na klasične vrtičke skupine. Od ranije imamo manjak mjesta jer su stambeni kapaciteti izuzetno narasli, a nikakva infrastruktura to nije pratila.

Što se tiče širenja kapacteta vrtića, mi smo napravili cijeli plan prijava na NPOO, to je financiranje koje kao svoj specifični cilj ima povećanje kvalitete i kapaciteta vrtića. Mi smo tu isplanirali 24 vrtića, a u 2022. godini trebaju biti gotova 4 vrtića. Paralelnos time izdvojili smo u proračunu 25 milijuna kuna za interventne mjere, tu je cilj da na postojećim vrtićima nadogradimo prostor, da već ove godine pokušamo da ti kapaciteti značajno narastu”, zaključila je.