AUSTRIJA OŠTRO PROTIV NEONACISTA

Novo suđenje propovjedniku Hitlerove nevinosti

13.07.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon što je viši sud smanjio kaznu Gerdu Hosniku, austrijskom neonacistu i nećaku Amona Goetha, nacističkog zločinca kojeg je upečatljivo utjelovio Ralph Fiennes u Spielbergovoj 'Schindlerovoj listi', lani osuđenom na pet godina zatvora zbog nacističkih stavova, tužiteljstvo je hitno pokrenulo novi proces

Iako je austrijsko društvo i danas poprilično podijeljeno oko vlastite nacističke prošlosti, pa tako konzervativci uglavnom tvrde da je Austrija bila prva žrtva Hitlerove Njemačke, a socijaldemokrati da je bila prva

saveznica, zakonske uredbe o zabrani poricanja Holokausta strogo se provode.

Najnoviji primjer toga je odluka austrijskog tužiteljstva da poznatog neonacista i poricatelja holokausta Gerda Hosnika kazneno goni zbog dvije njegove knjige u kojima apologira nacizam, iako je dotični prošle godine osuđen na pet godina zatvora zbog svojih monstruoznih stavova iznesenih u drugim tekstovima. No viši sud je kaznu smanjio na četiri godine, što je – kako javlja austrijska press agencija – tužitelje razljutilo, te su se odlučili na još jedan proces protiv poznatog neonacista.

Gerd Hosnik, rođen 1941. godine, proslavio se svojom knjigom iz 1992. godine, objavljenom pod znakovitim naslovom 'Oslobađajuća presuda za Hitlera?', jer je već tada završio na sudu. Bečka porota ga je tada osudila na godinu i pol dana zatvora, no Hosnik je pobjegao u Španjolsku, u kojoj je slobodno živio do 2007.

Hosnik je u tom periodu nastavio širiti svoje rasističke teorije, izdajući časopis Halt!, ali objavljujući i knjige u kojima tvrdi da su plinske komore židovska izmišljotina, a angažirao se i kao ideolog ekstremno desničarskih organizacija koje šire ksenofobiju, poput Narodnog pokreta protiv infiltracije stranaca.

Zahvaljujući promjenama u španjolskom zakonodavstvu koje su se dogodile, treba napomenuti, nakon dolaska na vlast Zapaterovih socijalista, Hosnik je uhićen 24. kolovoza 2007. u Malagi te nakon dva mjeseca izručen Austriji na osnovu Interpolove potjernice. Tijekom suđenja Hosnik se smireno predstavljao kao 'socijaldemokrat koji se bori protiv demoniziranja nacional-socijalizma', ali je onda izgubio živce i počeo vrištati i prijetiti sucu kada je ovaj odbio u dokazni materijal uzeti Hosnikove teorije zavjere. Za kraj treba napomenuti da je Gerd Hosnik nećak Amona Goetha, nacističkog zločinca kojeg je upečatljivo utjelovio Ralph Fiennes u Spielbergovoj 'Schindlerovoj listi'. Jabuka, barem u ovom slučaju, nije pala daleko od stabla.