NEWS OF THE WORLD NA SUDU

Novinarsko-špijunska afera došla do vrhunca

16.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Skandal oko novinarskog prisluškivanja telefona i presretanja mejlova političkih i estradnih osoba u Velikoj Britaniji postaje sve zaoštreniji. Dokumentarac BBC-ja 'Panorama' izlazi s imenima šestero visokopozicioniranih urednika u novinama News of The World koji su bili izravno umiješani u ilegalno prikupljanje podataka

Prema BBC-jevim izvorima, Alex Marunchak, izvršni urednik u News of the Worldu, unajmio je nekadašnjeg hakerskog specijalca iz obavještajnih krugova koji je presretao e-mailove probranih osoba te mu ih prosljeđivao faksom. Blamaža, kako za novine, tako i za Scotland Yard je utoliko veća što se u jednom slučaju radilo o krtici britanske obavještajne službe u IRA-i.

Marunchak je tada bio šef dopisništva u Dublinu i radio je na knjizi 'Stakeknife', kasnije objavljenom pod pseudonimom Martin Ingram, a koja opisuje upetljanost britanskih obavještajaca u ubojstva u Sjevernoj Irskoj. Dakako, sve zahvaljujući ukradenim porukama koje je sa svojeg računala odaslao spomenuti britanski špijun u IRA-i, Ian Hurst.

BBC je u dokumentarcu otišao i nevjerojatan korak dalje pa je skrivenom kamerom snimio susret Hursta (koji je odlučio surađivati s BBC-jevom ekipom) i hakera navodno odgovornog za krađu mejlova. 'Nije bilo tako teško', rekao je potonji u lokalnom hotelu gdje su se našli. 'Poslao sam ti e-mail s lažne adrese i sve što mi je trebalo je da ga otvoriš... Sada je taj mejl nestao, s obzirom da sam ga programirao da se izbriše nakon tri mjeseca', objasnio je haker čije je ime ostalo nepoznato zbog potrebe istrage.

Na Hurstov upit tko je naručivao njegove usluge, čovjek je odvratio: 'Faksovi su išli u Dublin. Tip je bio urednik u irskoj redakciji News of the Worlda. Slovačko prezime. Ne mogu se sjetiti njegovog je..... prezimena. Zvao se Alex. Marunchak.' Nekako samorazumljivo, isti je Marunchak odbio dati ikakav komentar i izjavu BBC-jevoj ekipi.

Osim Marunchaka, na tapeti se ponovno našao Andy Coulson, medijski savjetnik Davida Camerona koji je odstupio s dužnosti nakon što je ponovno otvorena istraga o prisluškivanju u News of the Worldu. Sean Hoare, novinar u rubrici showbiz, izjavio je za BBC-jevu emisiju da ga je Coulson, u vrijeme kada je uređivao sporne Murdochove novine, poticao na hakiranje govorne pošte nekih ljudi. Prema Hoareu, uredništvo je čak plaćalo privatne detektive da pokradu informacije s bankovnih računa ili zdravstvenih kartona određenih javnih osoba.

Zasad je u čitavom slučaju jedino nagrabusio Clive Goodman. Premda odgovoran, više je poslužio kao žrtveno janje i kamuflaža ne bi li se zaustavila daljnja istraga o ilegalnim aktivnostima novina. Pritvoren je u siječnju 2007. Znakovito, Scotland Yard nakon toga prestao je ispitivati ostale novinare i urednike.

Vlasnik novina Rupert Murdoch sve je samo ne poslovno pogođen skandalom. Kako smo imali priliku nedavno saznati, medijski mogul se upravo sprema dugoročno preuzeti sav vlasnički udio u Sky Newsu, uspješnom satelitskom kanalu s preko 10 milijuna pretplatnika.