NIJE SE ODAZIVALA NA SUD

Novinarka Jasna Babić pritvorena u Remetincu

22.01.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Novinarka Jasna Babić pritvorena je u Remetincu, jer se nije odazivala na pozive suda u procesu koji je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak Dikan. Protiv novinarke je primijenjena 'krajnja mjera' osiguranja dolaska na sudsku raspravu temeljem zahtjeva Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Glasnogovornik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dražen Kevrić potvrdio je kako je uhićenje provedeno po rješenju tog suda od 28. studenoga prošle godine, jer je novinarka Jasna Babić izbjegavala dolazak na glavne rasprave pa joj je određen pritvor.

'Njezina nazočnost nije se mogla osigurati u posljednje dvije i pol godine. U dva navrata jest pristupila sudu, u siječnju i travnju 2010., no nakon toga nije više nijednom došla. I u ta dva slučaja kada je došla, obavijestio ju je njezin branitelj', potvrdio je Kevrić.

Naveo je kako je nakon toga i branitelj otkazao punomoć Jasni Babić, jer 'ne može stupiti u kontakt'. 'Bilo je zakazano 16 rasprava. Od toga niti jedan poziv nije primila. Bila su i tri dovedbena naloga po policiji, no ni oni nisu realizirani, tako da je sud, nakon što nije ni ovim blažim mjerama uspio osigurati njezinu nazočnost u postupku, jednostavno primijenio pritvor kao najstrožu mjeru osiguranja njezine nazočnosti', obrazložio je Kevrić.

Naveo je kako Jasna Babić ima pravo na žalbu u roku od dva dana, o čemu odlučuje Županijski sud u Zagrebu, te ima mogućnost staviti i prijedlog za ukidanje pritvora o čemu će pak odlučiti Općinski kazneni sud.

Josip Radeljak privatno je tužio Jasnu Babić za uvredu i klevetu.


Pritvorena Jasna Babić dobila je odvjetnicu po službenoj dužnosti, pa će je zastupati Laura Valković koja će se obratiti sutkinji Općinskog kaznenog zakona Tamari Pleše, te s novinarkom prethodno razjasniti što se događalo sa sudskim pozivima.

Reakciju je najavilo i Hrvatsko novinarsko društvo iz kojeg je samo poručeno kako će zahtijevati da se Jasnu Babić odmah pusti iz pritvora.