SS ČASNIK

Novinarima prijeti zatvor jer su intervjuirali nacista

23.01.2012 u 17:33

Bionic
Reading

Protiv Jana Ponsena i Jellea Vissera podignuta je optužnica pred sudom u Njemačkoj zbog kršenja prava na privatnost jer su za potrebe svoje emisije ''Svakodnevno'' intervjuirali bivšega nizozemskog nacista i člana SS-a

Dvojici nizozemskih novinara prijeti trogodišnja kazna zatvora jer su za Dutch TV 2009. godine intervjuirali bivšeg nacista, piše Guardian.

Protiv Jana Ponsena i Jellea Vissera podignuta je optužnica pred sudom u Njemačkoj zbog kršenja prava na privatnost jer su za potrebe svoje emisije ''Svakodnevno'' intervjuirali bivšega nizozemskog nacista i člana SS-a. Riječ je o Heinrichu Boereu koji je u vrijeme razgovora s novinarima boravio u domu za njegovanje starijih osoba u njemačkom gradu Eschweileru.

Nakon što je protiv Boerea pokrenut postupak zbog ubojstava trojice pripadnika pokreta otpora tijekom Drugog svjetskog rata, starac se predomislio pa je preko odvjetnika zatražio otkazivanje intervjua. Novinari su se oglušili na molbe pa je protiv njih 2010. godine podigao tužbu pred novinskim sudom u Nizozemskoj. Kada je ona odbačena, obratio se sudu u Njemačkoj.

Ako na suđenju, čiji je početak zakazan za 9. veljače, Ponsen i Visser budu proglašeni krivima, čeka ih kazna zatvora od tri godine.