slučajno ili ne

Novinari raskrinkali domišljato doniranje Vučićeve predizborne kampanje

18.10.2017 u 21:18

Bionic
Reading

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i novinari Deutsche Wellea raskrinkali su pranje novca vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) putem 'donacija' za predsjedničku kampanju aktualnog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića

Kako piše Deutsche Welle, SNS je nakon završetka predsjedničke predizborne kampanje predao Agenciji za borbu protiv korupcije izvješće o prikupljanju i trošenju novca za predsjedničku kampanju Aleksandra Vučića.

U izvješću stoji kako je 6.940 vrlih građana izdvojilo ukupno 2,2 milijuna eura za Vučića. Uvidom u izvješće novinari su zapazili podatak kako je čak 6.789 građana priložilo po 40.000 dinara (2500 kuna) Vučićevoj kampanji, što je nešto manje od prosječne plaće u nama susjednoj Srbiji.

Valja napomenuti kako bi, u slučaju da ta okrugla svota prijeđe iznos od 40.000 dinara, donacija bi se morala prijaviti Agenciji isti čas, a ne nakon kampanje. Pored toga, na popisu se našlo i 11 osoba koje su donirale po 39.600 dinara, kako bi izbjegli plaćanje provizije od jedan posto, koliko u pravilu uzimaju banke.  

Balkanska istraživačke mreža dokazala je kako su donatori redom dobivali novac u stranci da ih uplate za kampanju, dok je Deutsche Welle 'iskopao' kako je većina donatora zaposlena u javnim poduzećima gdje su mnogi od njih direktori, a nekolicina njih su zaposleni upravo u bankama u koje su, prema rezultatima novinarskog istraživanja,  donatori dolazi u skupinama kako bi uplatili donacije.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ostaje otvoreno pitanje je su li zaista svi ovi ljudi 'slučajno' odlučili donirati identičan iznos ili im je netko dao kuvertu s tim iznosom i popunjenom uplatnicom kako bi je predali u najbližu banku.