PREDSJEDNIK - KOLUMNIST

Euforični Vučić u tabloidu napisao odu Ikei i usput izvrijeđao Srbe

09.08.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Povodom ulaska Ikee u Srbiju, predsjednik Aleksandar Vučić u tamošnjem tabloidu Alo napisao je odu švedskom trgovcu namještajem koje se ne bi posramili ni najvještiji PR majstori. Dolazak Ikee u Srbiju vidi kao priliku da se promijeni srpski mentalitet, koji je opisao pojmovima poput 'kolektivna lijenost' i 'samosažaljenje'

Za Vučića Ikea nije samo obična trgovina namještajem već filozofija i način razmišljanja koji je utjelovio tvorac Ikee Ingvar Kamprad. Za predsjednika Srbije dolazak Ikee je veliki uspjeh i dokaz da se po njegovim vodstvom ta zemlja nalazi na pravom putu.

Osnovna ideja mu je sada preliti Ikein i Kampradov pobjednički duh u Srbiju. Tako Vučić kaže kako Ikea mijenja način razmišljanja svakog pojedinca i čitavog društva. 'Po meni je ona najznačajniji 'udar' na zastarjele i nadiđene dijelove mentaliteta, na kolektivnu lijenost i samosažaljenje, kao i na onu životnu filozofiju koja nam je, stalno, ponavljala da treba da čekamo da neko drugi sve završi umjesto nas samih', napisao je Vučić.

  • +5
Završni radovi uoči otvorenje Ikee u Vrčinu pored Beograda Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Tvrdi da Ikee nema tamo gdje nema bar želje da se razmišlja i radi na nov, drugačiji način te u glorifikaciji Ikee navodi da ta kompanija ne trpi stajanje u mjestu, odustajanje od cilja, zaustavljanje zbog problema već ona podrazumijeva da nema odustajanja, nema neostvarivog, nemogućeg, nedostižnog.

Napisao je da je priča o Ikei i o Ingvaru Kampradu, njenom osnivaču, nije ništa drugo nego dokaz da rad, trud, skromnost i fokusiranost mogu da urade baš ono što svi drugi proglase za nemoguće. Vučić se divi što je jedna od najvećih svjetskih kompanija osnovana u zabačenom švedskom seocetu što vidi kao dokaz volje, posvećenosti i fantastičnog rada i mašta da se netko u Beloj Palanci, Trgovištu, Bojniku, Novoj Varoši usudi pokrenuti nešto slično u budućnosti.

'I kada vidim koliko njih u Srbiji troši vrijeme tražeći nešto što već imamo, baca ga na besmislene tvitove i komentiranje komentara i tuđih odluka, umjesto da ih iskoristi za svoje odluke, o svom radu, pomislim kako nam je to, vrijeme, najveći problem. Nemamo ga dovoljno da bismo naučili kako da ga upotrijebimo na pravi način, a trošimo ga kao da već sve na svijetu odavno znamo', poručio je Vučić svojim građanima.

Na kraju je izvukao još jednu Kampardovu mudrost - da je cilj putovati i stalno pomjerati ciljeve i iznalaziti nove. Da izazov postane najvažnija srpska riječ i da Srbija postane zemlja koja će pomicati svoje granice. 'Tada više ništa neće biti nemoguće. Pa ni napraviti čudo u Kladovu ili Vladičinom Hanu', zaključuje Ikeom oduševljeni srpski predsjednik.