završio turneju

Srpski predsjednik Vučić: 'Uđite u naše cipele, nitko od Srbije ne treba praviti bauk'

08.09.2017 u 13:16

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Sarajevu kako se nitko u regiji ne bi trebao plašiti njegove zemlje jer je ona čvrsto opredjeljena za gradnju mira i stabilnosti

Na kraju dvodnevnog službenog posjeta Sarajevu Vučić se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a nakon toga novinarima je kazao kako mu je najvažnije poslati poruku da 'nitko od Srbije ne bi trebao praviti bauk'.

'Nema potrebe da od Srbije bilo tko pravi bauk no trebalo bi pokušati razumjeti Srbiju i ući u 'naše cipele'. kazao je Vučić ističući kako je to prije svega poruka koju šalje medijima u BiH i Hrvatskoj.

  • +3
Aleksandar Vučić prisegnuo kao novi predsjednik Srbije Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Kao dokaz svojih tvrdnji ponudio je odnos koji Srbija ima prema BiH ističući kako Beograd striktno poštuje teritorijalni integrirat i suverenitet BiH.

'Očekujemo prijateljski odnos BiH prema Srbiji'

'Srbija će se tako ponašati u budućnosti i očekuje da BiH ima prijateljski odnos prema Srbiji', kazao je Vučić dodajući kako je siguran da će uslijediti dalje poboljšanje odnosa između Beograda i Sarajeva što znači i zajedničku sjednicu vlada dvije države, vjerojatno već u studenom.

Vučić i njegov domaćin Zvizdić najavili su kako će vlade dvije države poduzeti sve ne bi li se trgovinska razmjena između dvije države koja je sada na godišnjoj razini u vrijednosti od milijardu i pol eura povećala na dvije milijarde.

U tom cilju poduzet će se koraci na uklanjanju izvancarinskih barijera u međusobnoj trgovini što bi trebalo smanjiti troškove i olakšati poslovanje izvoznicima.

Pogled u budućnost

Po Vučićevim riječima dio je to napora da se prije svega gleda u budućnost.

'Ne moramo zaboraviti prošlost, na to nas nitko ne tjera no moramo raditi za budućnost', poručio je srbijanski predsjednik.

Vučić se u četvrtak u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH.

Vučićev posjet BiH prvi je na toj razini nakon šest godina jer njegov prethodnik Tomislav Nikolić nije bio pozivan u Sarajevo zbog svojih tvrdih nacionalističkih istupa i stajališta koja su posebice bila problematična za bošnjačke političare.