HND OSUDIO NAPAD

Novinara brutalno pretukao direktor Radio Gospića

11.12.2012 u 19:11

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo izrazilo je duboku zabrinutost zbog fizičkog napada i prijetnje smrću upućene njegovom članu Željku Popoviću, vlasniku, uredniku i novinaru internetskog portala SlobodnaLika.com

Prema Popovićem riječima, napad i prijetnja dogodili su se 7. prosinca 2012. godine, u 12.30 sati, dok je kao novinar pratio otvaranje radova na odlagalištu otpada u Gospiću.

'Dok sam bio na novinarskom zadatku, brutalno me je pretukao direktor Radio Gospića Marin Smolčić, koji mi je nanio ozljede glave', rekao je Popović. Kazao je da se napad dogodio u vrijeme dok je gradonačelnik Gospića Milan Kolić otvarao radove i da je prisutno bilo više ljudi.

Popović kaže da ga je Smolčić udario fotoaparatom po glavi te izvadio nožić i zaprijetio mu da će ga 'zaklati kao zeca'. Napad je Popović, nakon odlaska u Hitnu pomoć gdje su mu utvrđene ozljede glave, prijavio policiji, koja je obavila očevid.

'Napadi na novinare su napadi na slobodu govora. Želimo vjerovati da će policija hitno riješiti ovaj slučaj', rekao je glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić.

PU ličko-senjska objavila je u ponedjeljak, 10. prosinca, na svojim službenim stranicama vijest da je u petak, 7. prosinca, zaprimila kaznenu prijavu 41-godišnjaka iz Gospića, koji je prijavio da mu je ubojstvom prijetio 56-godišnjak s područja Gospića. Kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu, a provođenje izvida je u tijeku, stoji u obavijesti policije.

HND-u je u MUP-u potvrđeno da se vijest odnosi na slučaj što ga je prijavio Popović i da policija poduzima sve da se on riješi.

HND poziva sve koji misle da su novinari pisanjem povrijedili njihova prava da svoje prigovore rješavaju na civiliziran način, demantiraju napise koji su dokazivo netočni, obrate se HND-ovom Novinarskom vijeću časti i Hrvatskom vijeću za medije ili pak da pravdu pokušaju potražiti na sudu.