REAGIRAO I HND

Novinar Jutarnjeg lista: 'Šokirao me mail Milanovićeva glasnogovornika'

04.07.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec kaže da je šokiran što mu je onemogućen dolazak na press konferenciju predsjednika Republike Zorana Milanovića, te vidi opasnost u tome što je predsjednik sam sebi dodijelio ovlast da procjenjuje tko je za njega novinar, a tko to nije

'Šokirala me mail poruka glasnogovornika Ureda predsjednika Nikole Jelića koji mi je jednostavno napisao da mi akreditacija za praćenje press konferencije predsjednika Republike nije odobrena', rekao je Žabec Hini.

Jelić je izjavio da novinaru Jutarnjeg lista nije zabranjen dolazak, nego da nije bio pozvan, no Žabec tvrdi da mu je odbijen zahtjev za akreditacijom koji je poslao na vrijeme.

'Ovo je prvi put da se u mom višegodišnjem novinarskom radu ovakvo nešto dogodilo. Nikada ni jedan predsjednik, premijer, ministar, ni jedna državna institucija nije to učinila, bez obzira koliko se nisu možda slagali s mojim stavovima', kaže Žabec.

Posebno ga zabrinjava predsjednikova izjava da on (Žabec) nije novinar. Tko je novinar, kaže, procjenjuju urednici redakcija a ne političari. 'To je jedna strašno opasna teza za naš posao i za cijelo društvo da političari govore tko je za njih novinar, a tko nije', istaknuo je.

Žabec kaže da se Milanoviću očito ne sviđa ono što on piše ili kako se radi u Jutarnjem listu i na osnovi tih svojih osobnih kriterija određuje tko će mu biti na press konferencji i postavljati pitanja, a tko neće.

'On se ne slaže s onim što mi radimo, ali ovo nije način. Tim više što proziva HDZ i druge stranke za nedemokratičnost i totalitarno ponašanje, a on radi to isto ili čak i gore', prokomentirao je Žabec današnje predsjednikove izjave o Hanza mediji, koju je uz ostalo, nazvao i kartelom.

'To nije medijska kuća nego je to kartel. Njih vlada financira, oni nemaju stida, organiziraju cigansku svadbu u Splitu, ne romsku. To nije medij, tko god tamo piše, za mene nije novinar', rekao je Milanović odgovarajući na novinarski upit zašto kolegi iz Jutarnjeg lista nije omogućen dolazak. Potom se uključio njegov glasnogovornik Nikola Jelić s objašnjenjem kako novinaru nije zabranjen dolazak nego da nije bio ni pozvan.

Nikola Jelić je, upitan za komentar, Hini kratko rekao da je 'sve rečeno na konferenciji za medije'.

  • +2
Press konferencija Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

HND: Nedopustiva i neprihvatljiva praksa predsjednika Milanovića

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko komentirao je u srijedu istup predsjednika Zorana Milanovića nakon što novinaru Jutarnjeg lista nije bio omogućen dolazak na konferenciju za novinare, ocijenivši taj čin kao nedopustivu i neprihvatljivu praksu.

'HND-u je neprihvatljiva praksa da se zabranjuje dolazak jednog novinara na konferenciju za novinare u Uredu predsjednika. To je nedopustivo. Svatko može biti nezadovoljan pisanjem pojedinog novinara, novinarke i medija, ali zato postoje drugi alati poput novinarskog Vijeća časti, a ne uskraćivanje akreditacije za praćenje konferencije za novinare'', kazao je Zovko za Hinu.

Ocijenio je i kako Ured predsjednika nije privatni prostor da netko može određivati tko i što netko može raditi. 'Dužnost je svakog političara da odgovori na pitanja, pa tako i predsjednika Republike', zaključio je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever ocijenila je da najnoviji istup predsjednika Milanovića 'nečuvenim i nedopustivim potezom', a njegove ocjene medijske kuće u čijem je sastavu Jutarnji list 'prelaskom crte'. 'U demokratskom društvu nitko nema pravo novinarima zabranjivati rad', kazala je Sever.