nova križaljka

Novi župani opraštaju se od saborskih klupa, a neka poznata lica mogla bi se vratiti u Sabor

31.05.2021 u 14:50

Bionic
Reading

Rezultati na lokalnim izborima izmiješali su i karte u Saboru. Neki od izbornih pobjednika morat će se oprostiti od saborskih klupa dok će neki gubitnici možda aktivirati svoj saborski mandat

Zbog nespojivih dužnosti Sabor će vrlo skoro ostati bez četiri saborska zastupnika. Naime, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, oni koji postanu župani ili zamjenici župana na nespojivim su dužnostima te ne mogu istovremeno sjediti u Saboru.

To se odnosi i na Grad Zagreb, koji ima status županije, pa će se od saborskih klupa morati oprostiti Tomislav Tomašević, odnosno morat će staviti svoj mandat u mirovanje. Već je poznato da će ga u Saboru zamijeniti Urša Raukar. Svoje mandate u mirovanje morat će staviti i HDZ-ovi Ivan Celjak i Anđelko Stričak jer su postali župani Sisačko-moslavačke, odnosno Varaždinske županije. Još nije poznato tko bi ih mogao zamijeniti u Saboru, a u HDZ-u su nam poručili da bi sve oko zamjena za župane trebalo biti poznato do kraja tjedna.

S liste u 6. izbornoj jedinici, iz koje je izabran Celjak, HDZ-u je na raspolaganju nekoliko kandidata, no ako se u stranci budu vodili time da zamjena dođe iz Sisačko-moslavačke županije, izbor bi mogao pasti na gradonačelnika Novske Marina Piletića ili novu gradonačelnicu Petrinje Magdalenu Komes. HDZ ima veći izbor u 3. izbornoj jedinici, iz koje je u Sabor izabran Stričak. Za njegovu zamjenu na raspolaganju je oko pet imena.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Situacija s IDS-ovim Tuliom Demetlikom još nije posve jasna. On je jučer izabran za zamjenika istarskog župana, no kako je SDP najavio da će tražiti prebrojavanje u Istarskoj županiji, tek treba vidjeti kako će se razviti situacija te hoće li Demetlika trebati tražiti zamjenu za Sabor.

I dok će neki zbog mandata župana napustiti saborske klupe, ima onih koji se možda vrate u njih. Radimir Čačić i Damir Bajs jučer su izgubili na izborima za župane Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Međutim oni su izabrani za saborske zastupnike i njihovi mandati trenutno su u mirovanju jer su bili na funkcijama župana.

  • +6
Slavlje u izbornom stožeru kandidata za župana Ivana Celjaka Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Ćutuk/PIXSELL

U Saboru Bajsa trenutno zamjenjuje SDP-ova Martina Grman Kizivat, a Čačića Natalija Martinčević iz Reformista. Njih dvoje morat će napustiti saborske klupe odluče li Bajs i Čačić aktivirati mandate.

Čačić ne planira povratak u zastupničke klupe, potvrdila je Hini njegova zamjenica u Saboru Natalija Martinčević. Planove smo pokušali doznati i od Bajsa, ali na naše pozive nije odgovarao.

Izborni stožer Reformista Radimira Čačića Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

U Sabor bi se trebao vratiti i HDZ-ov Andro Krstulović Opara nakon napuštanja mjesta gradonačelnika Splita. 'U dogovoru sa strankom aktivirat ću svoj mandat', kazao je Krstulović Opara za tportal, dodavši da će to vjerojatno biti tek za jesensko zasjedanje Sabora.

Naime, iako nije bio zakonski obvezan to napraviti, Opara je zamrznuo svoj saborski mandat kada je postao gradonačelnik Splita. 'Biti gradonačelnik drugog najvećeg grada i zastupnik nije pošteno prema građanima. Sada ću se nastaviti baviti svojim gradom kroz mandat zastupnika. Nastavit ću svoj angažman i bitku za grad kroz Sabor', poručio je Krstulović Opara.

Hoće li se možda i on odlučiti na korak poput njegova stranačkog kolege te eventualno zamrznuti saborski mandat, upitali smo i novog gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, no na naše pozive nije odgovarao.

>>> Neki saborski zastupnici već su postali gradonačelnici, a neki će se nakon drugog kruga oprostiti od Sabora, doznajte i koji <<<

Ima još onih koji nisu na nespojivim dužnostima, no ipak su odlučili zamrznuti saborski mandat. Među njima je i Rada Borić iz Nove ljevice, a odlazak iz Sabora potvrdila je za N1.

'Kraj je starim klijentelističkim strankama, to su pokazali ovi izbori. Odlazim iz Sabora, važnije je pokazati kako se upravlja gradom. U Klubu imamo odlične ljude i oni će u Saboru raditi posao oporbe. Ne preuzimam funkciju u gradu, nitko od nas ne preuzima funkciju, idem u Skupštinu. Dogovorit ćemo se o tome tko će umjesto mene u Sabor', kazala je Borić.

Radu Borić bi, doznaje se, u Saboru trebala zamijeniti Ivana Kekin iz Nove ljevice, no ne odmah.