dvostruke funkcije

Neki saborski zastupnici već su postali gradonačelnici, a neki će se nakon drugog kruga oprostiti od Sabora, doznajte i koji

19.05.2021 u 08:32

Bionic
Reading

Tjedan dana Sabor se odmarao od rada zbog lokalnih izbora. Logično je to kada je oko 80 zastupnika aktivno sudjelovalo na izborima, bilo kao kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike, bilo kao kandidati za lokalna vijeća i skupštine. Mnogi od njih već su osvojili mandate u lokalnim sredinama, a mi smo pobrojali tko će od njih ubuduće sjediti na dvije stolice

Načelnici i gradonačelnici, dvadesetak njih moglo bi od 30. svibnja sjediti u saborskim klupama, kao što su i mnogi do sada uz obavljanje funkcije u lokalnoj sredini sjedili u saborskim klupama. Dok neki još čekaju kako će proći u drugom krugu, dio zastupnika već je osigurao svoje gradonačelničke i načelničke mandate.

HDZ-ovi zastupnici već su se izborili za svoje izvršne funkcije u lokalnim sredinama, a mnogi od njih zapravo su bili na čelu svojih gradova i općina te su sada samo potvrdili novi mandat. Tako će i ubuduće u Saboru sjediti gradonačelnik Drniša Josip Begonja, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Otoka Josip Šarić te načelnici Rugvice Mato Čičak, Dubrave Tomislav Okroša, Draža Stipan Šašlin i Vrpolja Ankica Zmaić. Na dvije funkcije bit će i Krešimir Ačkar, novi gradonačelnik Velike Gorice.

HDZ bi broj svojih gradonačelnika i načelnika mogao podebljati jer se neki od njih još bore u drugom krugu - Jure Brkan za gradonačelnika Makarske, Mato Franković za gradonačelnika Dubrovnika, Marin Mandarić za gradonačelnika Đakova, Ivan Radić za gradonačelnika Osijeka te Nikola Mažar za gradonačelnika Vukovara.

Što se pak tiče SDP-a, neki od njihovih zastupnika također su već osigurali svoje gradonačelničke i načelničke funkcije. Tako će Mirela Ahmetović i dalje biti načelnica Omišlja, a Mišel Jakšić gradonačelnik Koprivnice.

  • +16
Lokalni izbori 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/PIXSELL

U Saboru će i dalje sjediti gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, donedavno SDP-ovac, a u saborskim klupama će i dalje biti gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Vladimir Bilek, zastupnik nacionalnih manjina, potvrdio je pak svoj mandat zamjenika gradonačelnika Daruvara iz redova češke nacionalne manjine.

<< Jandroković: Na izborima sudjeluje 88 zastupnika, sretno im bilo >>

SDP bi svoje gradonačelnike u saborskim redovima mogao podebljati ako u drugom krugu pobjedu u Čakovcu odnese Stjepan Kovač, a u Viškovu Sanja Udović. Za funkcije se u drugom krugu bore i Ivan Penava za gradonačelnika Vukovara te Miro Bulj za gradonačelnika Sinja.

Od nekih zastupnika možda ćemo se morati oprostiti. Naime neke od njih čeka i drugi krug u utrkama za župane, a prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, funkcije župana i zamjenika župana nespojive su s dužnosti zastupnika te župani zbog toga ne mogu sjediti u Saboru. Takva situacija mogla bi se dogoditi HDZ-ovom Ivanu Celjaku jer je u prvom krugu završio s 20-ak posto glasova više ispred nezavisnog Daniela Berdaisa te postoji velika mogućnost da postane župan Sisačko-moslavačke županije.

  • +19
Izborni stožer Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Slična situacija je i kod Anđelka Stričaka, HDZ-ovca koji je ušao u drugi krug izbora za varaždinskog župana s Radimirom Čačićem, a koji je imao tri posto više glasova u prvom krugu. Nešto manje šanse ima Gari Cappelli u drugom krugu izbora za župana Primorsko-goranske županije protiv Zlatka Komadine, aktualnog župana koji je u prvom krugu dobio 16 posto više glasova.

<< Šokovi izborne noći: HDZ-ove pirove pobjede, SDP-ove teške lekcije, preokret u Zagrebu i Škorina mobilizacija straha >>

U utrci za župana, i to Dubrovačko-neretvanske županije, Mostov je Božo Petrov, a u prvom krugu dobio je gotovo 20 posto manje glasova od HDZ-ovog Nikole Dobroslavića.

Iz Sabora će možda morati otići i IDS-ov Tulio Demetlika, kandidat za zamjenika istarskog župana. Boris Miletić, kojem je kandidat za zamjenika, u prvom krugu dobio je 20 posto više glasova od SDP-ovog Danijela Ferića, s kojim će se sučeliti u drugom krugu.

  • +33
Pripreme u izbornom stožeru kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kao i oni koji postanu župani, od saborskih klupa, sukladno zakonu, morat će se oprostiti i oni koji osvoje izbore u Zagrebu. I Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro aktualni su saborski zastupnici. Ankete zasad daju veliku prednost Tomaševiću, a on je već najavio da će ga postane li gradonačelnik u saborskim klupama zamijeniti Urša Raukar.

U slučaju da ipak pobjedu odnese Škoro, Domovinski pokret imat će dvostruki zadatak - pronaći zamjenskog zastupnika, ali i predložiti tko bi mogao biti novi potpredsjednik Sabora. Naime Domovinski pokret, sukladno dogovoru među oporbom, kao drugi najveći oporbeni klub ima pravo na mjesto potpredsjednika Sabora, a to je trenutno upravo Škoro.