ODBAČEN REFERENDUM

Novi Zeland ostaje pod britanskom kraljicom

27.04.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Novozelandski premijer John Key odbacio je poziv jednog od ministara u svojoj vladi da raspiše referendum o proglašavanju Novoga Zelanda republikom

WELLINGTON - 'Novi Zeland će jednoga dana vjerojatno postati republika, ali ne dok sam ja na dužnosti', rekao je premijer Key, čija je konzervativna Nacionalna stranka pobijedila na izborima u studenome. 'Zemlja je suočena s brojnim izazovima, pa proglašavanje republike nikako nije prioritet', dodao je.

Britanska kraljica Elizabetha II. titularna je šefica države Novoga Zelanda, bivše britanske kolonije koja je 1947. godine postala neovisna.

Ministar financija Peter Dunne, čija je Stranka budućnosti koalicijski partner u vladi, rekao je za list Herald kako bi Novi Zeland trebao raspisati referendum o tome treba li imati vlastitoga šefa države.

'Umoran sam od političara koji govore kako će u nekoj fazi proglašenje republike vjerojatno biti neizbježno, ali ne žele ništa poduzeti da se to ostvari', rekao je.

Nedavno su provedena dva ispitivanja javnoga mnijenja koja su pokazala da je zemlja podijeljena po tom pitanju, ali pobornici zadržavanja britanske kraljice kao državne poglavarice i dalje čine neznatnu većinu.