zalihe kopne

Novi zakon mogao bi potaknuti nestašicu kave u Europi

23.05.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO)

Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, rekla je izvršna direktorica ICO-a Vanusia Nogueira.

"Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Europljani još nisu odgovorili", rekla je Nogueira na marginama Međunarodnog seminara o kavi 2024. u brazilskom Santosu. "Tko zna hoće li nas dočekati kakvo iznenađenje", dodala je.

Europska unija najveće je tržište kave na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje.

Očekuje se da će Europska unija na određeno razdoblje omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istaknula je dužnosnica udruge.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kava nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je.

sve osim nogometa