KOLIKO DOZA JE DOVOLJNO?

Nelogičnost novog sustava covid potvrda: Preboljeli pa cijepljeni i cijepljeni pa preboljeli nemaju isti tretman!

25.01.2022 u 14:19

Bionic
Reading

Nova pravila o covid potvrdama koje stupaju na snagu od 1. veljače razotkrile su nove nelogičnosti u ovom često kritiziranom sustavu

Naime, od 1. veljače postojeće covid potvrde koje podrazumijevaju primarno cijepljenje - to je završno cijepljenje s dvije doze odnosno završeno cijepljenje s jednodoznim cjepivom kao i situacija preboljenje te potom primjene jedne doze - prema novim pravilima vrijedit će 270 umjesto dosadašnjih godinu dana, a za njihovo produljenje bit će potrebno primiti još i booster dozu cjepiva, piše Jutarnji.hr.

No, u Sloveniji su primijetili da novi sustav različito tretira osobe koje su prvo preboljele koronavirus pa se potom cijepile od onih koji su se prvo cijepili pa onda preboljeli.

U svakom slučaju, iako za to u zdravstvenom smislu nema opravdanja, oni koji su se cijepili nakon što su preboljeli, ako uzmu još i drugu dozu, dobit će produljenje covid potvrde jer će im se ta druga doza cjepiva računati kao booster.

Za razliku od njih, oni nesretnici koji su se prvo dvaput cijepili, a potom razboljeli, s preboljenjem neće dobiti produljenje potvrde jer će se računati da su odradili samo primarno cijepljenje te će svakako, ako žele produljiti covid potvrdu, morati uzeti još i booster dozu. Takve osobe će, dakle, da bi si produljile covid potvrde sve skupa uz preboljenje morati primiti tri doze cjepiva za razliku od onih prvih kojima će biti dovoljno preboljenje i dvije doze.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ