TKO TU KOGA VOZI?

Novi sukob SDP-ovaca oko parkinga za 60 tisuća kuna

25.09.2013 u 17:02

Bionic
Reading

Slavko Linić podržao je kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a Miranda Mrsića. Pritom su obojica zabrinuto ustvrdila da, dok ministar financija govori da se mora štedjeti, stranka plaća 60 tisuća kuna godišnje za leasing za automobil kojim se koristi predsjednik ZG SDP-a Davor Bernardić, Mrsićev rival, te još toliko za godišnji najam parkirališnog mjesta u Praškoj, na mjestu nekadašnje židovske sinagoge

'Između ostalih pitanja i problema, na tribini se poteglo i pitanje basnoslovno skupog najma parkirnog mjesta za automobil predsjednika zagrebačkog SDP-a na parkiralištu u Praškoj ulici. Spomenuto je da je zagrebački SDP u proteklom periodu plaćao 120 tisuća kuna godišnje za leasing automobila i za najam parkirnog mjesta na mjestu nekadašnje sinagoge u Praškoj – 60 tisuća kuna za leasing i 60 tisuća kuna za parking', stoji u izvještaju Mrsićeve predizborne tribine na Srednjacima. Tamo ga je podržati i ministar financija Slavko Linić. 'Mirando i ja često na Vladi upozoravamo na to da moramo štedjeti, a onda nam se ovakve stvari događaju u stranci', rekao je Linić.

Niski udarci koje si trojica kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a zadaju posljednjih dana ne prestaju. Sada Mrsić i Linić govore s uzdignutim prstom 'no, no' navodno rastrošnom dosadašnjem vodstvu u Praškoj. Ipak, priča o automobilu i najmu parkirališta u Praškoj nije baš tako jednostavna.

60 tisuća kuna godišnje za parkiranje jednog automobila preko puta središnjice zagrebačkog SDP-a dio je ugovora koji je, doznajemo, sklopljen prije više od deset godina. Taj se ugovor svake godine produljuje, a krajem 2009. produljili su ga i Ivo Jelušić i Igor Rađenović koji su danas kandidati za potpredsjednike ZG SDP-a. Zanimljivo je kako je upravo Mirando Mrsić u to vrijeme bio šef stožera Ive Jelušića na unutarstranačkim izborima.


Parkiralište u Praškoj vlasništvo je pak Židovske općine koja je još 2000. dala u najam parcelu na kojoj je bila sinagoga svom istaknutom članu Jakovu Bienenfeldu. Taj je posao bio je dan od razloga raskola među malobrojnom zagrebačkom židovskom zajednicom jer je ovaj poduzetnik navodno ispod tržišne cijene dobio parkiralište u najam.

Jakov Bienenfeld, kao i njegov sin Davor, mogu se naći na posljednjoj listi donatora Milana Bandića, što znači da je sadašnja garnitura zagrebačkih SDP-ovaca plaćala izdašne novce donatorima svoga ljutog rivala. U njihovom prostoru u Praškoj, na mjestu nekadašnje poslovnice propalog  Generalturista, Bandić je imao i izborni stožer tijekom prvog kruga prošlih lokalnih izbora.

Zbog Bernardića plaćaju penale?

Zagrebački SDP danas koristi Škodu Octaviju nabavljenu na leasing nakon odlaska Milana Bandića iz stranke. Cijena koju danas plaćaju od 60 tisuća kuna godišnje danas im je previsoka iako je, kada se taj automobil uzimao, predsjednik poslovnog odbora stranke, koji amenuje sve kupnje iznad deset tisuća kuna, bio upravo Slavko Linić.

Bernardiću zamjeraju i navodno pretjerano korištenje tog automobila s obzirom na to da je u svakom leasing ugovoru ograničen godišnji prelazak kilometraže, a koju je, kažu nam neki SDP-ovci, Bernardić izdašno prekoračivao, zbog čega su plaćani i penali.

No iz zagrebačkog SDP-a doznajemo kako je Škodu šest mjeseci koristio Rajko Ostojić tijekom kampanje za gradonačelnika Zagreba, dok je Bernardić tada, kao predsjednik Skupštine Grada Zagreba, koristio skupštinski automobil.