BIT ĆE GUSTO

Novi sukob među vladajućima: HNS protiv Obiteljskog zakona jer se 'vjera ne uči u školi'

06.04.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Prijedlogu novog Obiteljskog zakona, kojim se predviđa uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, protivi se HDZ-ov koalicijski partner HNS, iz kojeg su poručili da je Hrvatska sekularna država pa vjeru treba učiti u vjerskim zajednicama, a ne u školama.

"Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama", priopćio je u petak HNS napominjući da nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona.

HNS: Obrazovanje se ne može definirati Obiteljskim zakonom

U HNS smatraju da se pitanje obrazovanja ne može definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja te da se u školama isključivo uče sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani.

Uz HNS, koji u Vladi Andreja Plenkovića drži resore obrazovanja i graditeljstva, prijedlogu novog Obiteljskog zakona usprotivile su se i neke oporbene stranke.

  • +6
Središnji odbor HNS-a u hotelu Sheraton Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Stranka Glas (Građansko-liberalni savez) poručila je da prijedlog novog Obiteljskog zakona, kakav je najavljen u medijima, pokazuje pravo lice Plenkovićeve Vlade koja ne nudi napredak već nastavkom "konzervativne revolucije" vraća Hrvatsku u srednji vijek.

Iz Glasa podsjećaju da su upravo upozorili na takve tendencije Vlade već prilikom prvog nacrta Obiteljskog zakona, koji je povučen, a zbog njega su u Hrvatskom saboru pokrenuli pitanje povjerenja ministrici Nadi Murganić.

Glas: Hoće li djeca učiti da je zemlja ravna ploča

Odredba najavljenog Obiteljskog zakona po kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima predstavlja uvođenje dogme nasuprot znanosti u hrvatski obrazovni sustav, ocjenuje Glas.

Pitaju se pritom znači li to da će profesori zemljopisa morati djecu učiti da je zemlja ravna ploča ako roditelji vjeruju da je zemlja ravna ploča. Otvara se pitanje i što će učiti djeca roditelja koji vjeruju u "chemtrailse" i "vladavinu ljudi-guštera".

  • +3
Konferencija za medije stranke GLAS Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Glas smatra također da je takav prijedlog diskriminatoran prema osobama koje žive u izvanbračnoj zajednici s obzirom da se ukidaju jednaki pravni učinci braka i izvanbračne zajednice, posebice kod posvajanja djece, s obzirom na činjenicu da je lani u Hrvatskoj posvojeno dosad najmanje djece.

Umjesto da izmjenama podrži i olakša posvojenje djece i time ispuni uvjete iz Konvencije o pravima djeteta, Vlada ograničava osobama u izvanbračnim zajednicama i pojedincima posvojenje djece, pribjegavajući diskriminatornim i nejasnim odredbama koje bi samo dovele do veće arbitrarnosti u već sada nedovoljno transparentan proces.

Premijera Plenkovića i Vladu Glas je pozvao da, ako nemaju napredniji i progresivniji prijedlog Obiteljskog zakona, barem ne dokidaju postojeće civilizacijske standarde.