KORAK UNAZAD

SDP priprijetio Plenkoviću zbog 'paleolitskog' Obiteljskog zakona: Tek ćete vidjeti što je cirkus!

06.04.2018 u 09:28

Bionic
Reading

Novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, očekivano, ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, ali dio drugih odredbi čije je izbacivanje resorna ministrica Nada Murganić najavljivala ostale su i u sadašnjem prijedlogu: izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako 'postoje opravdani razlozi na strani djeteta', razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb...

Ovaj Nacrt prijedloga drugi je pokušaj ove Vlade da izmijeni obiteljsko zakonodavstvo: prvi prijedlog Obiteljskog zakona upućen je u javnu raspravu krajem rujna prošle godine, no povučen je nakon manje od 24 sata - prije svega zbog definicije obitelji, koja je bila vrlo uska i isključivo vezana uz djecu pa tako parovi bez djece po toj definiciji nisu činili obitelj, pisao je Jutarnji list.

Ministrica Murganić, koja se zbog toga ispričala javnosti, najavila je novi prijedlog zakona najkasnije do kraja lanjskog listopada. No, tek je sada konačna verzija upućena partnerima na usuglašavanje. Ono bi, kažu u Ministarstvu, trebalo završiti do svibnja, kad bi javnosti trebao biti predstavljen konačni prijedlog zakona.

Na nacrt Zakona reagirali su na Facebook SDP-ovci Arsen Bauk Bojan Glavašević i Peđa Grbin.

Grbin je naveo kako je SDP prije četiri godine napravio veliki civilizacijski iskorak i potpuno, u svim pravima, ali i obvezama, izjednačio bračnu i izvanbračnu zajednicu.

'Time smo, kao i donošenjem Zakona o životnom partnerstvu, poručili hrvatskim građankama i građanima da su potpuno slobodni u izboru načina kako će živjeti, kako se voljeti i kako će ostvarivati svoja prava koja proizlaze iz zajedničkog života. Za mene osobno odluka da s nekim živiš i u takvoj životnoj zajednici provedeš najmanje tri godine ili imaš zajedničko dijete daleko jača nego komad papira kojeg ti daju crkva ili država i na kojem piše da si u braku. Za nju treba daleko više truda, volje i odlučnosti i obveza je države da taj trud, tu volju i tu odlučnost prepozna i prizna joj adekvatna prava.

Prije četiri godine mi smo to prepoznali i unatoč silnim pritiscima pa i skandaloznoj odluci Ustavnog suda o suspenziji čitavog zakona, u potpunosti smo izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu. Ali danas se, zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u, očito spremamo za korak nazad', naveo je Grbin.

Nadalje smatra da je ovaj prijedlog zakona, ali isto tako i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu niti umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji.

'Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad. Drugo, kolegama iz HNS-a: potpuno izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice, kao i puno pravo izvanbračne zajednice na posvajanje djeteta, ušlo je u Obiteljski zakon tek nakon podnošenja amandmana koje smo predali zajedno, mi iz SDP-a i vi iz HNS-a. Pošteno je stoga pitati vas jeste li promijenili stav ili ćete i dalje zastupati ono što ste zastupali prije tri godine?

Treće, HDZ-u i Vladi: ako mislite da je ono što smo napravili prilikom donošenja Poslovnika Hrvatskog sabora bio cirkus i opstrukcija, onda samo čekajte što ćemo napraviti ako ovakav prijedlog Obiteljskog zakona pošaljete u proceduru. Iskoristit ćemo sve, ali sve metode parlamentarne i izvanparlamentarne borbe da to spriječimo', zaključio je Grbin.

  • +29
Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bojan Glavašević poručio je Plenkoviću da se odluči želi li graditi suvremenu ili paleolitku Hrvatsku.

Na twitteru je reagirao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je ministricu Murganić optužio da Hrvatsku vraća u Srednji vijek, uz opasku da se djeci mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti.

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona smatra potpuno neprihvatljivim.

'Nema nikakvog razloga da se mijenja nešto što je praksa pokazala da je dobro... Ako netko intervenira na takav način, mogu to označiti samo ludilom, da se intervenira u obiteljski život da ljudi žive u brakovima na takav način, to su opasne pobude koje govore o glavinjanju u koje Hrvatska srlja, a ja sam vjerovao da je to iza nas', istaknuo je Vidović u emisiji N1 studio.

'Nismo nikada čuli zašto Obiteljski zakon treba mijenjati. Iz ovog što smo vidjeli kao naznaku promjena, to je vraćanje unatrag na rješenja koja su prevladana s razlogom, na temelju činjenica, spoznaja i analiza', rekao je Vidović. Posebno problematičnim smatra prijedlog vezan uz razvod roditelja, koji bi se sa Centara za socijalnu skrb prebacio na sudove.