iskorijenjena 1960-ih

Novi slučaj malarije u Hrvatskoj: 'Uvezen je iz Afrike, nema mjesta panici'

22.08.2023 u 20:12

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je zabilježen slučaj malarije, a zaražena osoba simptome je dobila nakon povratka iz Afrike. Međutim, stručnjaci ističu da nema mjesta panici jer takvi pojedinačni slučajevi, kažu, u našoj zemlji uvijek su uvezeni

Nakon povratka iz inozemstva oboljela osoba razvila je simptome, a epidemiolozi su otkrili da boluje od malarije. Slučajevi ove zarazne bolesti u Hrvatskoj od 2009. godine nadalje isključivo su uvezeni iz endemskih područja malarije u svijetu. I ove godine oboljeli je doputovao iz endemskog područja malarije te je uspješno izliječen.

Liječnici kažu da nema razloga za strah i nije to prvi uvezeni slučaj ove godine. 'Radi se o svega nekoliko slučajeva godišnje', kazala je Iva Pem Novosel iz Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. 'Do sada smo imali ove godine prijavljena četiri slučaja, a do sada u zadnjih pet godina 19 slučajeva', dodaje, piše Dnevnik.hr.

Riječ je o bolesti od koje u svijetu umire 600.000 ljudi, no u zemljama sa zdravstvenim sustavom ipak je najčešće izlječiva. U Hrvatskoj je malarija iskorijenjena prije 60 godina.

Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za Infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević naglašava kako sada dolaze uvezeni slučajevi osoba koje su boravile u područjima gdje je bolest još uvijek prisutna - Afrika, Azija Južna Amerika, dio zemalja istočnog Sredozemlja.

Napominje i da simptomi kreću blago, nekoliko dana nakon zaraze. 'Takvi pacijenti imaju temperaturu, groznicu, praćenu zimicama, treskavicama, loše opće stanje, a svi drugi simptomi ovise o težini klinike slike koja može biti blaža teška srednje teška', kaže Puljiz.

Uzročnik je parazit imena Plasmodium, a na čovjeka se prenosi ubodom ženke zaraženog komarca iz roda anofeles, koji u Hrvatskoj postoje, ali u manjoj mjeri - 12 posto od svih komaraca.

Iva Pem Novosel iz Zavoda za javno zdravstvo pojašnjava kako kod nas u Hrvatskoj prevladavaju komarci roda kulex i još jedan rod koji je prevladava.