rat u ukrajini

[VIDEO] Novi ruski napad na ukrajinske gradove: Prijavljena jedna žrtva, mnogi bez struje, a 80 posto stanovnika Kijeva bez vode

31.10.2022 u 08:26

Bionic
Reading

Jutros su u nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući i Kijev, odjekivale eksplozije, a prema prvim informacijama gađana je infrastruktura

Glavni grad Ukrajine Kijev jutros je pogođen nizom projektila. Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su pogođeni objekti kritične infrastrukture. 'Zbog napada odsječen je dio glavnog grada. U nekim područjima nema vodoopskrbe. Sve službe rade. Više detalja – kasnije', napisao je Kličko.

Kličko je kasnije javio da se radi na popravku energetskog objekta koji napaja električnom energijom oko 350.000 stanova u Kijevu. 'Stručnjaci zajedno s drugim hitnim službama i nadležnim tijelima poduzimaju sve kako bi se situacija što prije stabilizirala', dodao je.

Prema riječima Klička, 80 posto stanovnika Kijeva nema vodu.

Stanovnici Kijeva sklonili su se u stanice podzemne željeznice Izvor: EPA / Autor: ANDRII NESTERENKO

Šef vojne administracije Kijevske oblasti Oleksij Kuleba jutros je objavio da se 'raketni napad nastavlja', dodajući da je ukrajinska protuzračna obrana aktivna.

'Stanovnici Kijevske oblasti! Zbog masovnog granatiranja u regiji postoji šteta na energetskoj infrastrukturi. Dio Kijevske oblasti ostao je bez struje. Električari već rade na otklanjanju posljedica. U regiji se uvode i izvanredna isključenja struje. Pripremite se za dugotrajne nestanke struje. Trenutno je jedna žrtva, čekamo detaljnije informacije. Uništeni su i privatni objekti. Pozivam sve za koje isključenja struje ne vrijede da štedljivo koriste električnu energiju', poruka je Kulebe građanima.

Najmanje pet eksplozija čulo se u glavnom gradu Ukrajine između 8 ujutro (7 ujutro po hrvatskom vremenz) i 8.20 ujutro, javljaju novinari AFP-a.

Isobel Koshiw, koja je izvještavala iz Ukrajine za Guardian, objavila je na Twitteru nekoliko detalja napada.

'Čini se da su se eksplozije do sada dogodile izvan centra Kijeva. Nestalo struje, vode u nekim dijelovima Kijeva. Zaporižja, Harkiv i Čerkasi također su gađani. Ukrajinske hitne službe izdale su upozorenje pozivajući ljude da slušaju sirene i potraže sklonište jer očekuju nove napade danas', poručila je.

  • +3
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Eksplozije su jutros zabilježene i u Harkivu. Gradonačelnik Igor Terehov rekao je da je Rusija 'pogodila kritični infrastrukturni objekt u gradu'.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je da su Rusi jutros lansirali 40 krstarećih projektila na Ukrajinu.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala raketne napade na Ukrajinu nakon što je okrivila Kijev za eksploziju koja je oštetila Krimski most.

Krstareće rakete ispaljene su iz ruskih zrakoplova Tu-90 i T-60 koji su poletjeli sjeverno od Kaspijskog mora i regije Rostov. Gađali su mete u Kijevskoj, Zaporižskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u područjima Mikolajeva, Lavova, Žitomira, Kirovograda i Černivaca.

Hidroelektrane bile su među metama koje je jutros pogodila Rusija, rekao je Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike. Haluščenko je to opisao kao 'još jedan barbarski napad' u kojem su 'električne podstanice, hidroelektrane i postrojenja za proizvodnju topline pogođene raketama'.

Kao rezultat toga, planirana djelomična isključenja i hitna isključenja uvedena su u regijama Kijev, Čerkasi, Zaporižja, Čerkasi, Kijev, Kirovograd, Harkiv i Poltava.

Jedna raketa pala u Moldaviju

Kako javlja Kyiv Independent, jedna od jutros ispaljen ruskih raketa pala je u Moldaviju. Raketu su oborile ukrajinske protuzračne snage, a ostaci su popadali na drugu stranu granice u moldaviju, točnije u selo Naslavcea, gdje su oštetili nekoliko kuća.