POTVRDIO OSTOJIĆ

Novi ravnatelj policije je Vlado Dominić!

27.06.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je novinarima potvrdio da je napokon pronađeno kadrovsko rješenje za vrh Ravnateljstva policije. Tako će novi ravnatelj policije biti Vladimir Dominić, koji je prije toga radio u Uredu glavnog ravnatelja policije

Kako se neslužbeno doznaje, bivšoj šefici HDZ-a Jadranki Kosor i novom predsjedniku te stranke Tomislavu Karamarku policijska zaštita ostat će sve do listopada, kada kreće nova policijska provjera sigurnosnog stanja tih osoba. Zaštita je ukinuta bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću i bivšem potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu

Nakon Olivera Grbića, koji je u vrijeme HDZ-ova ministra Tomislava Karamarka bio glavni ravnatelj policije, novi SDP-ov ministar Ranko Ostojić napokon je okončao javni natječaj i izabrao novog glavnog ravnatelja - Vladimira Dominića.

U konkurenciji deset osoba bivši je tajnik kabineta ministra, stručni specijalist kriminalist Dominić dobio posao na temelju 26 godina iskustva rada u policiji. Započeo je raditi u stanici javne sigurnosti u Velikoj Gorici, zatim je radio u jedinici za osiguranje osoba i objekata, u jedinici za privođenje i prepratnju, bio je šef OKC-a i do 2011. godine policijski službenik za nadzor rada u Uredu glavnog ravnatelja.

Dominić je diplomirao na Visokoj policijskoj školi, završio je specijalistički studij za stručnog specijalista kriminalista, a dodatno se obrazovao na seminarima za policijski menadžment, za psihologiju komunikacije u stresnim situacijama itd.

Hrvatska policija bila je bez glavnog ravnatelja od kraja prošle godine kada je razriješen Oliver Grbić, a obnašatelj dužnosti proteklih mjeseci bio je dotadašnji zamjenik Dražen Vitez

Na javni natječaj javilo se 14 kandidata, a četiri kandidata nisu ispunjavala tražene uvjete. S ostalima su Komisija za provedbu natječaja i ministar Ostojić razgovarali, nakon čega je ministar odlučio vladi predložiti Dominića za kojega je jučer okončana sigurnosna provjera te utvrđena zdravstvena i tjelesna sposobnost.

Dominića je vlada imenovala na pet godina.

I prije njegova imenovanja mediji su mu, pozivajući se na kuloare u MUP-u, davali najviše izgleda jer je bio jedan od najbližih suradnika Ranka Ostojića u vrijeme dok je on bio ravnatelj policije, od 2001. do 2004.

Po pisanju tiska, Dominić je bio dio specijalnog policijskog tima koji je svojevremeno uhitio Ivicu Rajića, bosanskog Hrvata kojeg je Haag tražio zbog ratnog zločina, a kao član spomenutog tima radio je na nizu složenih kriminalističkih obrada.

U policiji je od 1986., a 1994. diplomirao je kriminalistiku na Visokoj policijskoj školi. Vodio je Operativno komunikacijske centre u različitim policijskim upravama, a četiri godine bio je i šef centralnog OKC-a MUP-a. Rođen je u mjestu Držimurec kraj Čakovca, oženjen je i otac dvoje djece.

Po Zakonu o policiji, glavnim ravnateljem može se imenovati osoba koja, uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta, ima najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika te položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.

Natječajem su se kao posebni uvjeti tražili osobno dostojnost za obavljanje policijske službe, posebna psihička i tjelesna zdravstvena sposobnost te da kandidat ne smije biti član političke stranke.