EPICENTAR DONJA BISTRA

Novi potresi kod Zagreba: 'Tresle su se slike na zidu!'

06.09.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je jutros u 9,18 sati još jedan potres umjerene jačine u širem području Zagreba, s epicentrom kod Donje Bistre

Magnituda potresa iznosila je 2.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III–IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. 'Ovo je bio potres najjači dosad. Tresle su se slike na zidu i zaslon laptopa, piše čitateljica Večernjeg lista.

Potresu su prethodila dva slabija potresa, prvi magnitude 1.3 prema Richteru u 4,01 sata te drugi magnitude 0.8 prema Richtreru, u 8,41 sati.

Današnji je potres šesti umjereni potres zabilježen u posljednjih deset dana na širem zagrebačkom području. Prvi je bio u ponedjeljak, 26. kolovoza, 39 minuta iza ponoći, s epicentrom u okolici Jablanovca i magnitudom 2.7 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od IV. stupnja MCS ljestvice.


Drugi je bio u utorak, 27. kolovoza u 17,06 sati, također s epicentrom u okolici Jablanovca i magnitudom 2.3 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od III. stupnja MCS ljestvice, dok je treći bio istoga dana u 19,16 sati s epicentrom kod Pušće, oko 20 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. do IV. stupnja MCS ljestvice.

Četvrti i peti umjereni potres seizmolozi su zabilježili u nedjelju, 29. kolovoza, a epicentar potresa, kao i danas, bio je kod Donje Bistre, oko 13 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Najprije u 2,28 sati, magnitude 1,8 prema Richteru, a intenziteta u epicentru II. stupnja MCS ljestvice, a potom u 17,24 sati kada je magnituda potresa iznosila 2.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III. stupnja MCS ljestvice.