tlo ne miruje

Novi snažan potres kod Petrinje, magnituda je bila 4,5 po Richteru, a osjetio se širom Hrvatske te u BiH i Srbiji. Podrhtavanja i tijekom noći

09.01.2021 u 22:34

Bionic
Reading

Novi je potres pogodio Petrinju u subotu u 22.29, izvijestila je Seizmološka služba, a blaga podrhtavanja na području središnje Hrvatske osjetila su se i tijekom noći

'Večeras, 09. siječnja 2021. godine u 22 sati i 29 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom 15 km južno-jugozapadno od Siska. Magnituda potresa iznosila je 4.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem području', izvijestila je Seizmološka služba.

Tijekom noći, pak, EMSC je izvijestio o nekolicini slabijih podrhtavanja tla magnitude između 1,4 i 1,6 po Richteru s epicentrima kod Gline, ali i nešto sjeverozapadnije, u blizini Lekenika.

Posljednja su to u nizu podrhtavanja koje su pogodile to područje od 29. prosinca kada je razoran potres magnitude 6,2 po Richteru teško oštetio Petrinju, Sisak, Glinu i mnoga mjesta Sisačko-moslavačke županije, kao i Karlovačke i Zagrebačke te Grada Zagreba. U tom je potresu poginulo sedam osoba.

Zasad nema informacija o eventualnim novim štetama od večerašnjeg potresa. Potres se osjetio širom Hrvatske, u Zagrebu, ali i u Osijeku. Osjetio se i u susjednoj BiH, pa tako čitatelji portala klix.ba javljaju da su ga osjetili u Gradačcu, Prijedoru i drugim sjevernim dijelovima države. Srpski Blic piše kako se potres osjetio i u Beogradu.

'Potres je bio kraći, ali osetio se udar i ljuljanje', navodi Blic.

  • +21
Centar Petrinje zatvoren zbog opasnosti od novih urušavanja Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/PIXSELL