KADROVSKA KRIŽALJKA

Novi potpredsjednik Kalmeta ili Milinović

30.10.2009 u 18:11

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor neće uvoditi izvana potpredsjednika Vlade, nego to mjesto namjerava dodijeliti ili Božidaru Kalmeti ili Darku Milinoviću, doznaje tportal iz izvora bliskih Vladi

ZAGREB - Jadranka Kosor neće do proračuna ići u rekonstrukciju Vlade, jer želi u miru odraditi posao sa Slovenijom, tvrdi naš izvor. Odabrani potpredsjednik koji dolazi na mjesto Damira Polančeca ujedno će biti i 'zamjenik' premijerke.

Ministarstvo gospodarstva do imenovanja novoga ministra tehnički će voditi državna tajnica Tamara Obradović Mazal, no ona, kako sada stvari stoje, nije u igri za ministarsku funkciju. Vlada Jadranke Kosor traži nasljednika za Damira Polančeca, no nitko se ne želi primiti vruće fotelje

Promjene u HFP-u i HEP-u

Do imenovanja ministra gospodarstva, predsjednikom i članovima Upravnog odbora HFP-a imenovani su Petar Čobanković, Bianca Matković i TamaraObradović Mazal, priopćila je Vlada. Radi odlaska na novu dužnost, Miljenko Pavlaković, koji je predstavljaoVladu RH, opozvan je s dužnosti člana Glavne skupštine HEP-a, aNadzornom odboru društva predloženo je imenovanje članova UpraveHEP-a Snježane Pauk, Dubravka Lukačevića, Velimira Rajkovića, MiljenkaPavlakovića i Damira Pečvarca.

Vlada još nije objavila tko će zamijeniti Polančeca na ministarskom mjestu, a jedino je u ovom trenutku gotovo sigurno da će premijerka razdvojiti Polančecove funkcije potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva.

Prema informacijama Jutarnjeg lista iz Vladinih krugova, u Banskim se dvorima danas nije ni raspravljalo tko će naslijediti Polančeca na mjestu ministra gospodarstva. Odlučeno je jedino da će Ministarstvo gospodarstva do imenovanja novoga ministra tehnički voditi državna tajnica Tamara Obradović Mazal, no ona, kako sada stvari stoje, nije u igri za ministarsku funkciju.

Iz Vladinih krugova doznaje se da je Kosor obavila razgovore s potencijalnim kandidatima, koji su, međutim, odbili njenu ponudu da uđu u Vladu.

Među njima su Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje, koji je danas novinarima bio nedostupan, i Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta. Obojica su, kako doznaje Jutarnji, odbila ponudu da uđu u Vladu.

Kao potencijalni nasljednik Polančeca u ministarskoj fotelji posljednjih se dana spominjao i Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, no on navodno nije sklon povratku u političke vode, u kojima je plivao od 2000. do 2003. godine. Unatoč tome, mjesto ministra gospodarstva, koje se nalazi u HDZ-ovoj kvoti, najvjerojatnije će popuniti netko iz redova poslodavaca.

'HDZ će tu poziciju najvjerojatnije prepustiti nekome iz HUP-a, no kome točno, još se ne zna, jer razgovore s HUP-ovcima tek treba obaviti', kažu u Banskim dvorima.

Imenovanje nekoga od poslodavaca na mjesto ministra gospodarstva HDZ-u bi koristilo iz nekoliko razloga. Prije svega, najveća stranka u vladajućoj koaliciji time bi teret teškog gospodarskog stanja prepustila poslodavcima, koji posljednjih godinu dana nisu štedjeli Vladu u svojim kritikama. S druge strane, imenovanje ministra gospodarstva iz redova ljudi koji dolaze izravno iz gospodarskih krugova s HDZ-a bi skinulo krimen kadroviranja isključivo po stranačkom ključu, što se u javnosti doživljava kao kamen oko vrata nastojanjima da zemlja izađe iz recesije.

Često spominjan u tim kombinacijama je i Ljubo Jurčić, koji je posao ministra gospodarstva obavljao u vrijeme Račanove vlade, a sada je saborski zastupnik SDP-a. Jurčić je, međutim, kazao da on to neće biti. Čini se da ministarskih ambicija nema ni Đuro Popijač, glavni direktor HUP-a, koji kaže da sada nije toliko bitno tko će zamijeniti Polančeca nego je važno da novi čovjek ima političku podršku.

Zanimljivo je da je iz sindikalnih krugova danas stigla inicijativa da se na upražnjeno Polančecovo mjesto u Ministarstvu gospodarstva imenuje Nenad Porges, koji je tu funkciju obnašao u drugoj polovici 1990-ih. Taj je prijedlog uputio Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS).