IVAN GULAM

Novi potpredsjednik HNS-a preko noći je od načelnika male općine došao u prvu ligu

18.12.2017 u 21:12

Bionic
Reading

Ako je povratak Ivana Vrdoljaka u visoku politiku bio očekivan i mogao se jasno nanjušiti još kada je teatralno napustio mjesto predsjednika HNS-a, kako bi barem pokušao amortizirati bijes i zgražanje javnosti zbog političkog harakirija počinjenog ulaskom u koaliciju s HDZ-om, izbor potpredsjednika ove stranke donekle je ipak iznenađujući

Nije sasvim jasno jesu li u dogovornoj demokraciji koja ondje vlada -jer se žezlo prenosi po direktivi, bez disonantnih tonova i s gotovo sjevernokorejskim manirima - stanovita Marija Puh i stanoviti Ivan Gulam prvi izbor, ili su naprosto jedina svježa lica preostala nakon što su stranku napustile gotovo sve eksponirane face. Kako bilo, pred očima nam očito stasava nova generacija HNS-ovaca, a u idućoj fazi očekuje se još samo završno poliranje.

  • +24
Sva lica Ivana Gulama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Kako su nekada svi nosili narančasto i čak pokušavali govorom oponašati Vesnu Pusić, tako će sada vjerojatno slijediti nove trendove i glumiti Vrdoljakovu energičnost i 'deideologiziranost'.

Ivan Gulam stoga izgleda kao pravi kandidat: mladi načelnik malenog mjesta Pirovac karijeru je izgradio upravo kao svježi vjetar u učmaloj i dosta zagušljivoj lokalnoj politici kada je prije četiri godine pobijedio višegodišnjeg načelnika Antu Šparicu, iza kojega su stajali HSS i HDZ.

Bio je formalno nezavisni kandidat, mada je već tada priznao da ga je HNS 'izmislio' nakon što je prethodno napustio SDP. U to doba, sa samo 26 godina života, lako se nosio s medijskom slavom i odavao je dojam da barem ima plan za svoje mjesto.

'Dosad je Pirovac bio podijeljen na crvene i crne kape, to želimo prekinuti', objavio je mladi prvostupnik ekonomije. U iduće četiri godine to je na određeni način doista demonstrirao: iako nije imao većinu u Općinskom vijeću, u neobično mirnoj kohabitaciji ogroman broj krucijalnih odluka donesen je jednoglasno ili uz odobravanje svih vijećnika.

Do krize vlasti nikada nije došlo, nego je umjesto toga Pirovac uredio plažu, vrtić, jaslice i kanalizaciju - ali je po prvi put uveo studentske stipendije i sufinanciranje školskih udžbenika. Povećane su naknade za novorođenu djecu, a istovremeno je smanjen komunalni doprinos.

Po svemu sudeći Gulam nije bio loš načelnik, pa je ove godine ponovno pobijedio na izborima sa 66 posto glasova. I lista koju su podržali SDP i HNS odlično je prošla.

'On je projekt jednog dijela pirovačkog lobija', tvrdi načelnik obližnjeg Primoštena Stipe Petrina. Neki njegovi vijećnici podržavali su i podržavaju Gulamovu vlast, no sam Petrina time nije oduševljen. Kao ni likom i djelom 'malog Vrdoljaka' iz Pirovca.

'To je šareni politički artikal. Kao u TBF-ovoj pjesmi: ništa kvaliteta, samo etiketa', kaže Petrina za tportal. Kada smo ga zamolili da objasni Gulamov uspjeh na lokalnim izborima, odgovara tvrdnjom da je debelo poguran iz Zagreba.

'Ako iz državne kase kao načelnik malog mista dobiješ sedam ili deset milijuna kuna, odnosno dva proračuna, s time moraš barem nešto dobro napraviti. Pitao bih ga kako bi uspio da nije izmuzao ni lipe. A što se tiče političkih stavova, mislim da dovoljno govori činjenica da je s Ivanom Vrdoljakom. Za biti član današnjeg HNS-a zbilja treba imati čelični želudac', kaže primoštenski načelnik.

HNS predstavio novo vodstvo Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević

Ivan Gulam u današnjem HNS-u očito se ipak osjeća dobro. Na nedavnom stranačkom saboru pred gotovo tisuću delegata čak je na saksofonu odsvirao himnu, nema šanse da ga netko nije uočio. Puhački orkestar Pirovca, naime, jedna je od brojnih civilnih udruga u kojima je bio angažiran prije politike.

Ali bilo je tu i ozbiljnijeg biznisa: radio je mladi Gulam u turizmu, nautici i marketingu, za neke Švicarce bavio se pružanjem usluga megajahtama, a bio je i suvlasnik tvrtke koja se bavila spajanjem mobilnih tehnologija i turizma. Mještani su ga zapamtili kada je svojedobno izradio Katastar i atlas turističkih atrakcija Pirovca.

Priča tri jezika, oženjen je, a u imovinskoj kartici barem zasad ne primjećuju se velike stavke - nema ni kuće, ni stana, ni ušteđevine, tek jedan golf kojim se počastio nakon pobjede na ovogodišnjim izborima.

'Realno gledajući, on je uspješan načelnik - i na izborima, ali i u realizaciji projekata te povlačenju europskih sredstava. To je činjenica koja ga obilježava, njegov politički uspjeh mjerljiv je kroz omjer obećanoga i ostvarenoga', kaže za tportal član središnjeg odbora HNS-a Srđan Gjurković.

Disonantnih tonova oko Gulamovog izbora za potpredsjednika stranke, kažemo, nije bilo, makar se potiho mogu čuti i kritike poput one da je previše naglo napredovao iz pete u prvu političku ligu. Sada bi se, neslužbeno tvrde iskusniji HNS-ovci, prije svega trebalo 'poraditi na njegovoj širini': svi stanovnici Pirovca, naime, stanu u Lisinski, a saksofon je zgodan samo kao skeč i ništa više...