ozempic i drugi

Novi genetski test otkriva na koga će djelovati čudotvorni lijekovi za mršavljenje

20.05.2024 u 22:32

Bionic
Reading

U sklopu Tjedna probavnih bolesti u Washingtonu predstavljen je genetski test koji pokazuje bi li na vas uopće djelovali lijekovi za mršavljenje poput popularnog Wegovyja (Ozempica)

Ne reagiraju svi jednako na lijekove za mršavljenje poput Zepbounda i Wegovyja, a novi genetski test, koji je razvio dr. Andreas Acosta, izvranredni profesor iz Klinike Mayo, trebao bi identificirati tko je pravi kandidat za njih.

Test pod nazivom MyPhenome, tvrtke Phenomix, u obzir uzima kombinaciju genetskih i drugih čimbenika kako bi kategorizirao ljude prema vrsti debljanja. Acosta, koji je ujedno i suvlasnik tvrtke, identificirao je dvadesetak gena povezanih s pretilošću i više od 6000 njihovih varijanti kako bi ljude svrstao u četiri kategorije – one s 'gladnim' mozgom (koji nikad nisu siti), s 'gladnim' crijevima (koji jako brzo nakon osjećaja sitosti opet osjećaju glad), emocionalno gladne (koji jedu da bi se lakše nosili s problemima) i one koji jako sporo troše kalorije, piše Time.

Iako rezultati istraživanja još uvijek nisu objavljeni u nekom od znanstvenih časopisa, Acosta ističe da test za one s 'gladnim' crijevima pokazuje preciznost od 75 posto. On i njegov tim pak kažu da je potrebno isprva završiti s istraživanjem na većem broju ljudi prije nego što test uđe u široku primjenu.

Nedavno je predstavljena i studija kojom je utvrđeno da su sudionici koji su uzimali lijek semaglutid - ključnu komponentu koja se nalazi u lijekovima za mršavljenje kao što su Wegovy i Ozempic - imali 20 posto manji rizik od srčanog i moždanog udara ili općenito smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

U njoj je otkriveno da je semaglutid donio kardiovaskularne prednosti za sudionike studije, bez obzira na njihovu početnu težinu. Sugerira da bi i oni blago pretili i oni koji su izgubili tek nešto kilograma mogli imati poboljšani kardiovaskularni ishod.

Wegovy i Ozempic izazvali su nešto poput zlatne groznice u farmaceutskoj industriji, a proizvođači lijekova natječu se tko će osvojiti dio tržišta vrijednog oko 100 milijardi dolara. Dok je Novo Nordisk bio prvi, tvrtka Eli Lilly & Co. u međuvremenu je uvela sličnu injekciju, a i druge tvrtke sada im dišu za vratom.

Inače, Wegovy, odnosno Ozempic dizajniran je za pomoć u liječenju dijabetesa, a njegova poželjna nuspojava je mršavljenje – potiče gušteraču na oslobađanje inzulina, što snižava razinu šećera u krvi, sprječava jetru da proizvodi glukozu, što također snižava razinu šećera u krvi, usporava pražnjenje želuca, zbog čega se dulje osjećate sitima, te smanjuje apetit i unos hrane.

sve osim nogometa

Učitavanje...