TEŠKE OPTUŽBE

Novi dokumenti: Šef MOL-a osobno angažirao Petrovića i Anu Karamarko

16.05.2016 u 23:13

Bionic
Reading

Tjednik Nacional objavio je nove dokumente koji bacaju dodatno svjetlo na 'aferu konzultantica'. List tvrdi kako je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott osobno angažirao Jozu Petrovića, pa time posredno i tvrtku Drimia u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade. U međuvremenu, u sinoćnjoj emisiji Otvoreno razgovaralo se o aferi Ina-MOL i poslovnim odnosima supruge Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem. Gosti su bili Dražen Bošnjaković (HDZ), Orsat Miljenić (SDP), bivši direktor Ine Davor Štern, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, urednik portala Energypress Ivan Brodić i politički analitičar Davor Gjenero

Ugovor na engleskom jeziku, objavljen u Nacionalu, temelj je svih unosnih plaćanja koja je MOL izvršio prema tvrtki Josipa Petrovića, a potom posredno i prema tvrtki u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Prvi ugovor o njihovoj suradnji trajao je dvije godine, a Petroviću se plaćalo 12.000 eura mjesečno, uz mogućnost da mu nakon svakih šest mjeseci isplati još 30.000 eura, što je također redovito isplaćivano. U tom konzultantskom ugovoru između MOL-a i Petrovića ne navodi se pod kojim uvjetima on može angažirati podizvođače, odnosno u konkretnom slučaju suprugu Tomislava Karamarka. Međutim, navodi se da se sve opaske vezane uz taj ugovor trebaju pisano dostaviti Hernádiju ili Áldottu

HDZ-ovac Dražen Bošnjaković ustvrdio je u sinoćnjem 'Otvorenom' kako arbitražni postupci nemaju smisla ako se sva sporna pitanja s mađarskim MOL-om mogu riješiti u pregovorima.

'HDZ je za dogovor s partnerima. Bilo bi razumno sjesti za stol i postići sporazum kako bi Ina išla dalje. Sporno je to što Mađari ističu da mi nismo ispunili neke obveze, mobilizaciju rafinerije, upravljanje sukladno zakonima i drugo. To su sporna pitanja, a ako to možemo srediti za stolom, arbitraža nema smisla', rekao je Bošnjaković.

Bivši SDP-ov ministra pravosuđa Orsat Miljenić podsjetio je kako je Karamarko glasovao za sporan ugovor koji je Ivo Sanader potpisao s Mađarima i kojim su izgubljena upravljačka prava nad Inom.

'Nije mi jasan HDZ, pa Karamarko je glasao za taj Sanader ov ugovor. Govoriti sada da loše stojimo dovodi u pitanje našu poziciju. Poručujemo im da se bojimo. Kad idete u poslovni razgovor, nikad ne idete s pozicije da ćete izgubiti. Drugi dio Vlade na čelu s Mostom kaže da stojimo odlično. Premijer uglavnom šuti, a kad progovori, ne znamo što je rekao', naglasio je Miljenić.

Urednik portala Energypress Ivan Brodićizjavio je kako političari trebaju napraviti platformu za dogovor partnera. Politika je, njegovo je mišljenje, Ini uvijek samo štetila.

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, tjednika koji je prvi objavio ugovore Ane Karamarko s Jozom Petrovićem, istaknuo je kako taj poslovni odnos trajno kontaminira Tomislava Karamarka. U bilo kojoj drugoj europskoj zemlji političar bi se nakon takve afere povukao iz političkog života.

'Karamarko je lagao javnosti kad je na izravni upit novinara rekao da je Petrović njegov prijatelj, ali je prešutio da mu je godinama financirao suprugu. Prvi izravni ugovor Josipa Petrovića s MOL-om osobno su potpisali Zsolt Hernádi i Zoltan Áldott. Predsjednik Uprave Ine Áldott time je angažirao Petrovića da lobira za MOL. On je angažiran za političku špijunažu u Hrvatskoj. Ključno je pitanje bi li Ana Karamarko bila angažirana da Tomislav Karamarko ne radi to što radi. Karamarko je u puno opasnijoj situaciji od sukoba interesa', mišljenja je Jelinić.