SOCIJALNE SLUŽBE JAKO ZAKAZALE

Novi detalji o ocu i majci iz kuće strave u Slavonskom Brodu

Bionic
Reading

Kako se nadležnim socijalnim i gradskim službama mogao dogoditi slučaj brodskog 32-godišnjeg monstruma, pitaju se Brođani, zgroženi najnovijom pričom o neljudskom ponašanju u svom gradu. Prema neslužbenim informacijama Glasa Slavonije, uhićeni muškarac izgladnjivao je svoje četvero djece (od kojih je najmlađe - tromjesečna beba preminula 27. prosinca) i maltretirao ih zajedno sa suprugom, susjedima i onima koji su pokušali ukazati na problem. Policija i dalje istražuje okolnosti nemilih događanja. Istragu je proširila i na majku, odnosno maćehu djevojčice koja je u bolnici

Glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić potvrđuje kako je policija više puta intervenirala zbog prijave nasilja u obitelji te zapuštanja i zlostavljanja djeteta, nakon čega su protiv iste osobe podnesene kaznene prijave ili optužni prijedlozi.

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB: DA, SVI SMO ZATAJILI

Svaki put bio je izviješten i Centar za socijalnu skrb. Ravnateljica Slavica Nikšić (koja je čelnu funkciju preuzela prije dva mjeseca) najprije je tvrdila da o zlostavljanju djece ništa nisu znali, no jučer je ipak priznala kako ih je o svemu izvijestila policija. Nikšić je, međutim, krivnju učinila kolektivnom kazavši: 'Svi smo zatajili.' Naglašava je kako je Centar na temelju prijava protiv 32-godišnjaka, koji je zlostavljao troje djece aktualne supruge i iz bivših brakova, djecu oduzeo i povjerio jednom od dvojice njezinih bivših supruga.

'No nikada nismo dobili prijavu zbog nasilničkog ponašanja i zapuštanja dvoje djece koje je 32-godišnjaku dodijelio sud nakon smrti njihove majke. Pokušaj da socijalna radnica uđe u stan, kada su baka i ujak djece prijavili kako im je onemogućen kontakt s unukama i nećakinjama, nije uspio', rekla je Nikšić, prenosi Glas Slavonije. Potvrđuje također kako aktualna supruga nikada nije prijavila zlostavljanje djece i uporno je negirala kako je suprug nasilan. A susjedi su, prema ravnateljičinim riječima, za navedenu obitelj kazali samo da su nekulturni.

Nakon užasnog otkrića, jedna od dviju djevojčice iz prošlog braka, zadržana je u slavonskobrodskoj bolnici, a druga je udomljena.

Majka monstruoznog 32-godišnjaka za Jutarnji list je otkrila razmjere užasa kojem su djeca u svom obiteljskom domu bila izložena. O zlostavljanju i zapuštanju trenutno hospitalizirane djevojčice, koja je kći uhićenog 32-godišnjaka iz prijašnjeg braka, na brutalan način su, navodno, ona, njezin sin i kći alarmirali i Centar za socijalnu skrb, koji se nisu dali impresionirati.

SOCIJALNIM RADNICIMA POKAZALI FOTOGRAFIJU ZAPUŠTENOG DJETETA

'Dijete je stalno plakalo. Kad bismo pitali njezinu majku zašto toliko plače, rekla bi da je gladna i da je takvo dijete. Jednom smo joj razmotali pelene. Ono što sam vidjela, sablaznilo me. Spolovilo djevojčice, koja još nije imala ni dvije godine, bilo je puno krasta i rana, bile su joj upaljene i guza i nožice... Ne mogu taj užas opisati. Evo, pogledajte', ispričala je novinaru Jutarnjem gospođa Zlata polako stavljajući fotografiju na stol.

Nastao je muk. 'Pred nama je', piše novinar Jutarnjeg lista, 'stajala jeziva fotografija koju nikada nećemo zaboraviti: slika djevojčice od nepune dvije godine, prljave, zapuštene, pothranjene, s teškom upalom spolovila, s otvorenim ranama i već zaraslim krastama.'

'Snimili smo tu fotografiju i odnijeli je u Centar za socijalnu skrb da vide kako ta djeca žive. Bilo je to prije nekog vremena, pola godine, najviše deset mjeseci. Otpravili su nas natrag, nisu poduzeli ništa', pojasnila je gospođa Zlata.

Majka nesretne djevojčice je umrla, a dijete je živjelo s ocem i njegovom nevjenčanom suprugom.

'Ta se žena jako loše ponašala prema djevojčici, vidjela sam to. Vidio je to i moj brat, koji, da se razumijemo, nije cvijeće. Vidio je kako to dijete izgleda ispod pelene i onda je i on poludio. Zajedno smo odnijeli tu fotografiju u Centar. Rekli su nam da dijete treba oprati i da će biti dobro, a brata su pitali je li on možda pedofil kad si kćer slika golu', istaknuli su u svojoj priči majka i sestra uhićenog zbog obiteljskog nasilja.
Ista majka ostavila je svoje troje djece iz prva dva braka. Njezin bivši muž jednu od curica uspio je izvući iz stana strave, otkriva za 24 sata

SPASIO DJEVOJČICU OD DVOJE MONSTRUMA

'Šokiran sam svime ovima. Hvala Bogu da nisam dao djecu bivšoj supruzi, strašno je ovo što se događa', zaprepašten je Miro Hrnić, bivši suprug posljednje žene s kojom je živio monstrum iz Slavonskog Broda. Dodao je da je ta žena došla k njemu i dovela sa sobom djevojčicu koju je prihvatio kao svoje dijete. Već su bili u braku kad mu je jedan dan rekla da odlazi od njega. 'Ostavila mu je sve troje djece, ali sam ipak imao problema s njom. Jedan dan je iz škole odvela svoju djevojčicu i jedno je vrijeme bila kod nje', ispričao je Hrnić. Dodao je da je nakon nekoliko dana sreo pastorku. 'Rekla mi je da je mamin dečko maltretira. Žalila se da joj je stavio najlonsku vrećicu u usta, da ju je tjerao da spava na tavanu, a zatvarao ju je i s guskama. Strašno', zaključuje. On se, kaže, srećom uspio izboriti za nesretnu curicu i dobiti skrbništvo nad njom. No, kako brakorazvodna parnica još nije gotova, nije uspio dobiti skrbništvo nad svoje dvoje djece.

'Djecu njoj i njemu više nikada neću dati, posebno jer sam na jednoj od djevojčica dok su išle k njima na leđima vidio opekline od cigarete. Mala mi je rekla da je to bilo slučajno, no ja u to ne vjerujem', ogorčeno je ocijenio Hrnić u razgovoru za 24 sata.