u ime obitelji

Novi blagdani trebaju biti neradni i za radnike u trgovinama

11.10.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji u petak je pozdravila prijedlog da 30. svibnja i 18. studenoga budu novi nacionalni blagdani, ali i pozvala Vladu i Sabor da omoguće da ti novi blagdani budu neradni i za više od 180.000 radnika u trgovinama kako bi ih i oni mogli dostojanstveno obilježavati

Iz udruge su priopćili kako pozdravljaju prijedlog da se 30. svibnja ponovno obilježava kao Dan državnosti, što smatraju stožernim nacionalnim državotvornim blagdanom, kao i da se na blagdan 18. studenoga odaje posebni pijetet žrtvama Domovinskog rata i žrtvama grada Vukovara, čija je herojska obrana značajno doprinijela uspostavi hrvatske obrane od velikosrpske agresije.

Ističu kako javne vlasti trebaju osigurati uvjete da svi hrvatski građani mogu dostojanstveno obilježiti svoje blagdane i živjeti u uređenom demokratskom društvu.

Iznose podatke po kojima je u Hrvatskoj čak 35 posto od 180.000 radnika u trgovinama, od kojih su većina žene, prisiljeno raditi na sve veće nacionalne praznike - Dan državnosti, Dan neovisnosti, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

'Oni su na taj način nepravedno onemogućeni sudjelovati u proslavi stvaranja svoje neovisne države i žaljenju žrtava koje su pale za njihovu slobodu', navode iz U ime obitelji.

Stoga pozivaju Vladu i Sabor da uz promjenu nacionalnog kalendara blagdana i spomendana omoguće da svaki nacionalni blagdan i nedjelja budu neradni, kako bi to uistinu mogli biti dani za odmor, obitelj i nacionalni ponos.

'Dani 30. svibnja i 18. studenoga nas podsjećaju na uspostavu slobodnog demokratskog poretka nasuprot komunističkom totalitarizmu, čiju cijenu je životom platilo 8.257 hrvatskih branitelja i 5.657 civila, dok se još 1.892 osobe smatraju nestalima. U ime obitelji se nada da će Hrvatski sabor usvojiti 30. svibnja i 18. studenoga kao nove nacionalne blagdane i da će ih sljedeće godine više do 180.000 radnika u trgovinama moći dostojanstveno obilježavati', zaključuju u udruzi.