TRAŽILI SU PUŠTANJE

Nove okolnosti smrti Kristiana Vukasovića; mladića je pretukao pritvorenik iz ćelije?

04.10.2019 u 08:35

Bionic
Reading

Kristian Vukasović preminuo je u splitskoj bolnici prije nešto više od mjesec dana i to nakon što je u nju u komatoznom stanju doveden iz istražnog zatvora Bilice. Prema novim saznanjima, izgleda da je za ozljede 18-godišnjeg Kristiana kriv pritvorenik s kojim je mladić bio u ćeliji

Nalaz obdukcije patologa pokazao je da je mladić umro od 'zatajenja srca, kao posljedica tzv. zloćudne aritmije', a u nalazu se navodi i da je imao probleme sa srcem i mozgom te niz ozljeda na tijelu.

Patolog je u svojem nalazu među ostalim naveo da je mladić imao brojne krvne podljeve koje nije mogao sa sigurnošću dovesti u vezu s njegovom smrti.

Obitelj umrlog mladića još uvijek nije dobila konačan nalaz obdukcije, a njihov odvjetnik Vinko Ljubičić odlučio je poduzeti mjere protiv odgovornih za smrt 18-godišnjaka.

Prema navodima Slobodne Dalmacije, osim prikrivanja nemara oko njegovih mentalnih i fizičkih oštećenja te dobi, do danas se u tajnosti držao i dopis njegova odvjetnika Dina Radića u kojem stoji da je mladića pretukao drugi pritvorenik. Točno 13 dana od zaprimanja Kristiana u splitsku bolnicu na Općinski sud u Dračevcu stigao je dopis u kojem odvjetnik Radić navodi da ima neposredna saznanja od upravitelja zatvora i državnog odvjetnika o kaznenom djelu nanošenja teških tjelesnih ozljeda njegovom klijentu te doslovno moli za ukidanje istražnog zatvora.

Još 13. kolovoza odvjetnik Dino Radić poslao je sudu u Dračevcu dopis s ozbiljnim optužbama. Branitelj okrivljenika istaknuo je u navedenom dopisu 'kako ima neposrednih saznanja od upravitelja zatvora i od državnog odvjetnika da je nad okrivljenikom (Kristian Vukasović, op.a.) za vrijeme njegovog boravka u istražnom zatvoru počinjeno kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda od strane drugog pritvorenika, a zbog kojih ozljeda se sada nalazi na intenzivnoj njezi i liječenju te je u ozbiljnoj životnoj ugroženosti'.

Zbog toga je odvjetnik Radić predložio ukidanje istražnog zatvora i određivanje jedne ili više mjera opreza kako bi Kristian mogao imati adekvatno i nesmetano liječenje te zdravstvenu skrb. U nastavku je odvjetnik naveo: 'Moli se naslovni sud samo i isključivo u cilju očuvanja i ozdravljenja jednog mladog života.'

Kristianu je istražni zatvor ukinut 19. kolovoza, a preminuo je pet dana kasnije. Nije se probudio iz kome, a umro je od zatajenja srca zbog zloćudne aritmije.