NAKON POŽARA U ZAGREBU

DHMZ tvrdi da se kvaliteta zraka popravlja, zavod Andrija Štampar ostaje pri preporuci o zatvaranju prozora

25.07.2019 u 14:28

Bionic
Reading

Najnovija mjerenja kvalitete zraka u Zagrebu na stanici Zagreb 3 nedaleko Jakuševca ukazuju na normalizaciju stanja zraka, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ)

Na postaji za mjerenje kvalitete zraka Zagreb 3 u vlasništvu DHMZ-a najnovije brojke od 11, 12, i 13 sati ukazuju na postupno smanjenje broja lebdećih čestica (PM10) u zraku, koji sada iznosi 15,46 mikrograma po kubičnom metru zraka (ug/m3).

Tu informaciju Hini je potvrdila načelnica DHMZ-ova Sektora za kvalitetu zraka Cleo Kosanović, koja je naglasila da je vidljivo postupno poboljšanje kvalitete zraka, koje na tom području uvelike ovisi o stanju na požarištu.

Mjerna stanica Zagreb 3 u 9 sati pokazivala je 365,72 ug/m3. Nominalne vrijednosti u dnevnom prosjeku ne smiju biti veće od 50 ug/m3, a vrijednosti se mogu mijenjati zbog smjera i intenziteta vjetra.

  • +41
Požar na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

I Nastavni zavod Andrija Štampar ustanovio je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize, kažu iz Zavoda. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja.

Kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.