TRAŽI se II. POVJERENIK

Teorijskog fizičara spominju kao Ramljakova nasljednika, Novak kaže: nisam bio u Banskim dvorima

22.02.2018 u 18:13

Bionic
Reading

Jurica Novak, prvi čovjek McKinseya za jugoistočnu Europu, spominje se kao mogući novi izvanredni povjerenik za Agrokor. Na tom mjestu bi naslijedio Antu Ramljaka koji je podnio ostavku. Pitali smo Novaka je li dobio službenu ponudu i bi li prihvatio posao od kojeg, čini se, svi bježe kao vrag od tamjana

'Nisam dobio nikakvu službenu ponudu, u Banskim dvorima nisam bio', kratko je za tportal rekao Jurica Novak.

Na pitanje bi li bio voljan prihvatiti se funkciju čelnog čovjeka Agrokora odgovorio nam je kako nije voljan špekulirati o ničemu.

Novak je diplomirao teorijsku fiziku na sveučilištu Cornell, a doktorirao je sveučilištu Cambridge. U McKinsey je došao 2006. godine, a kako stoji na njihovoj korporativnoj stranici 'pomogao je njihovom pozicioniranju na području jugoistočne Europe te otvaranju ureda u Zagrebu i Bukureštu'. Osim što vodi zagrebački ured vodi i najnoviji koji je ta kompanija otvorila, onaj u Beogradu.

'Jurica je iznimno stručan u financijskoj problematici, strateškom razvoju, pristupima upravljanju rizikom i programima restrukturiranja za banke, financijske kompanije i kompanije koje proizvode robu široke potrošnje diljem srednje i istočne Europe', hvale se svojim regionalnom šefom u McKinseyu. McKinsey je pak moćna konzultanska kompanija koju često nazivaju najjačim think-tankom u svijetu. Okupljaju nobelovce, najbolje mozgove svijeta i u svoje redove povlače samo najbolje kadrove.

McKinsey je sudjelovao i u prvom natječaju kada je Ramljak birao savjetnike za restrukturiranje Agrokora. Ramljak je tada prednost dao AlixPartnersu koji su potom angažirali njegovu bivšu tvrtku te je zbog toga na koncu i podnio ostavku nakon bure koja se digla u javnosti.

Tportal doznaje od dobro upućenog izvora bliskog dobavljačima kako je Novak bio jedan od kandidata čije se ime spominjalo kao mogućeg predsjednik uprave novog Agrokora, tvrtke koja bi nastala nakon završetka postupka izvanredne uprave. Također, kako neslužbeno doznajemo upravo bi dobavljači rado vidjeli Novaka na mjestu II. izvanrednog povjerenika u Agrokoru.

Sastanci u izvanrednoj upravi Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Međutim upitno je bi li Novak bio spreman pristati na plaću izvanrednog povjerenika koja je pozamašna, no i dalje daleko od onih kakve su u McKinseyu. Usto, nagađa se kako bi nakon Ramljakova odlaska posao AlixPartnersa mogao dobiti McKinsey, što bi im svakako bilo u interesu, no upitno je bi li u tom slučaju Novak mogao obavljati posao izvanrednog povjerenika jer bi se našao u gotovo identičnoj situaciji kao i Ramljak s Texo managementom.

Premijer Plenković prema informacijama koje stižu ima problema s pronalaskom Ramljakova nasljednika jer se za sada nitko ne želi upustiti u tu avanturu.

  • +14
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL