KLJUČNI ZAHTJEVI SSSH-A

'Nova Vlada prvo mora povećati minimalnu plaću'

Mladen Novosel

Mladen Novosel

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) od nove Vlade očekuje sadržajan i efikasan socijalni dijalog, s jednakim uvažavanjem oba socijalna partnera, sindikata i poslodavaca. Jedno od prvih područja toga dijaloga svakako mora biti cjelovita politika plaća, s ciljem smanjenja društvenih nejednakosti i siromaštva, posebice među zaposlenima, poručio je u utorak Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, dodajući da od Vlade također očekuju stvaranje poticajnog okruženja za unapređenje bipartitnog socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja

Prvi autonoman potez Vlade, naglasio je Novosel, mora biti donošenje odluke o povećanju minimalne plaće za 2017. Nadalje, sindikalisti podsjećaju kako Zakon o minimalnoj plaći izričito navodi kao cilj postupno povećanje udjela minimalne plaće u prosječnoj te je 'nužan dogovor Vlade i socijalnih partnera o načinu i vremenu njezinoga postupnog povećanja na 50 posto prosječne plaće'.

Također, potrebno je doraditi zakonsku definiciju minimalne plaće kao osnovnu plaću, na koju se dodaju svi dodaci na koje radnik ima pravo prema Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru, kako bi se spriječila praksa uračunavanja dodataka u iznos minimalne plaće, jer time gube svoj smisao, konstatiraju u SSSH-u.

Od nove Vlade očekuju i konačno iskorjenjivanje neisplate plaća, prakse posve neprimjerene 21. stoljeću i uređenoj zemlji kakvom bi Hrvatska, kao članica Europske unije, trebala biti.

Na kraju, SSSH poziva tehničkog (i budućeg) ministra financija da u Proračunu za 2017. značajno poveća sredstva za javne investicije i mjere aktivne politike zapošljavanja, vodeći se reindustrijalizacijom i punom zaposlenošću kao prioritetima. Podsjećaju da su ovogodišnja sredstva za mjere zapošljavanja potrošena već sredinom godine, uslijed čega je došlo do obustave dijela mjera. To se, napominje, ne smije ponoviti.

'Proračunska sredstva moraju osigurati kontinuitet i fleksibilnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Sredstva Europske unije u tome ih ne mogu zamijeniti, već se oba izvora moraju nadopunjavati i podupirati. Nova Vlada stoga mora osigurati preraspodjelu sredstava u korist poticanja zapošljavanja kako bi stopa zaposlenosti uspješnije pratila rast BDP-a i ekonomski oporavak', zaključio je Novosel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!