turistička sezona

Nova regulacija na Lučkom: Više traka, manje gužve. Evo i detalja

12.05.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) uspostavljaju novu prometnu regulaciju na čvoru Lučko, pred ulazom na autocestu prema moru. S novom regulacijom kreće se najkasnije 8. lipnja

HAC želi smanjiti gužve i povećati protočnost prometa. Do 8. lipnja trebala bi se uspostaviti nova regulacija na Lučkom pred ulazom na autocestu prema Splitu. Umjesto sadašnje jedne uspostavit će se dvije prometne trake u čvoru Lučkom iz smjera Slovenije prema naplatnim kućicama, piše Jutarnji list.

Tako će oni koji dolaze iz smjera Motela Plitvice moći odmah po silasku s obilaznice nastaviti voziti bez čekanja na uključivanje na glavnu cestu prema naplatnim kućicama. S druge strane, sa zagrebačke obilaznice uspostavit će se jedna umjesto dosadašnje dvije trake, a iz smjera Jadranske Avenije će se umjesto kroz tri ulaziti kroz dvije prometne trake.

Nakon ulaska u Schengen dolazak auta iz smjera Slovenije puno je brži, pa je i veći pritisak na naplatne kućice iz toga smjera, a procjenjuje se da će biti još veći u turističkoj sezoni. Zbog toga je HAC odlučio osigurati još jednu prometnu traku iz tog smjera prema Lučkom.

Sadašnje tri trake pred naplatnom kućicom bit će proširene na četiri, a kamioni će moći voziti samo krajnjom desnom trakom. Još jedna novost je da će još dvije naplatne staze biti opremljene ENC uređajima te će kod najvećeg prometnog pritiska vozači na autocestu moći ulaziti kroz deset ulaznih staza, bez obzira na to plaćaju li ENC-om ili uzimaju kartice iz aparata.

Nova regulacija na Lučkom Izvor: HAK / Autor: HAK

Pored toga uvodi se dinamički sustav vođenja prometa pa će se vozači preko info-displeja moći informirati o modelima plaćanja koji se primjenjuju na svakoj ulaznoj stazi.