zakon ide u raspravu

Nova pravila za narodni referendum

04.12.2020 u 09:37

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave zgotovilo je prijedlog novog Zakona o referendumu, koji bi se uskoro trebao naći u javnoj raspravi, piše u petak Večernji list

Kako dnevnik doznaje u ministarstvu, dokument sadrži niz novosti kojima se precizira čitav referendumski postupak, ali i olakšava prikupljanje potpisa i raspisivanje narodnog referenduma.

Rok za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na temelju zahtjeva 10 posto birača udvostručuje se, sa sadašnjih 15 na 30 dana. Novi bi zakon trebao sustavno urediti institut referendumskog pitanja i to tako da će propisati formalne pretpostavke za referendumsko pitanje.

Ispunjava li ono pretpostavke propisane zakonom utvrđivat će Državno izborno povjerenstvo (DIP), koje će prije raspisivanja referenduma po potrebi upozoriti organizacijski odbor na nezakonitosti u samom pitanju, primjerice ako procijeni da je ono nejasno, sugestivno ili obmanjujuće. Inicijativi će se sugerirati da ispravi nedostatke, a u daljnju proceduru išlo bi se tek kada se pitanje uskladi sa zakonom.

U novom zakonu odustalo se od ideje prikupljanja potpisa u uredima državne uprave, o čemu se govorilo za prethodnog ministra uprave Lovre Kuščevića, no utvrdit će se jedinstveni obrazac za prikupljanje potpisa, koji će biti dostupan na DIP-ovoj web-stranici. Valjanost potpisa provjeravat će DIP. Novim zakonom precizirat će se sadržaj “potpisa birača”, koji će morati sadržavati ime i prezime, OIB, datum potpisivanja inicijative i vlastoručni potpis.

Zakonom će se precizirati rok za predaju prikupljenih potpisa Saboru, kojega do sada nije bilo, pa se postavljalo pitanje moguće manipulacije prikupljenim potpisima. Sada će ukupan rok za prikupljanje i predaju potpisa biti 35 dana. DIP-u se daje rok od 15 dana za provjeru valjanosti potpisa, a kad utvrdi da ih je prikupljeno dovoljno, Sabor će morati raspisati referendum u roku od 30 dana, za što do sada također nije bilo propisanog roka pa je Sabor referendume mogao odgađati unedogled.

Zanimljiva novost je i mogućnost izravnih i neizravnih protuprijedloga Sabora, po uzoru na švicarski model, donosi Večernji list.