već u svibnju

Škotska premijerka Sturgeon želi referendum o neovisnosti početkom mandata sljedećeg parlamenta

30.11.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u ponedjeljak je odbila isključiti novo glasanje o škotskoj neovisnosti sljedeće godine dodavši da želi da se referendum održi početkom mandata novog škotskog parlamenta.

Škoti su 2014. odbili neovisnost, ali brexit i način na koji britanska vlada rješava krizu uzrokovanu pandemijom covida-19 pojačali su potporu secesiji, a većina anketa pokazuje kako većina sada favorizira raskid s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Izbori za škotski decentralizirani parlament održat će se u svibnju, a očekuje se da će premijerkina Škotska nacionalna stranka (SNP) imati dobre rezultate za koje tvrdi da bi bili mandat za još jedan referendum o neovisnosti.

"Želim to vidjeti u prvom dijelu sljedećeg mandata škotskog parlamenta, a ne kasnije", rekla je Sturgeon za Sky News, odbivši odbaciti moguće glasanje u jesen 2021. godine.

"Ne isključujem ništa, ne isključujem ništa", rekla je. "Jasno je da mislim iz svih iznesenih razloga da što prije Škotska može imati ovlasti za neovisnost, kako bismo sami zacrtali svoju budućnost, to će biti bolje za sve nas", rekla je.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je glasanje  2014. na kojima su Škoti rekli  55 prema 45 protiv neovisnosti bili odlučujući te da trebaju biti poštivani.

Njegova vlada kaže da u bliskoj budućnosti ne bi trebalo ponavljati referendum o neovisnosti. 

"Mislim da je - dok se oporavljamo od covida-19 -  zaista važno da imamo sve alate i ovlasti da to ispravno učinimo te da većina Škota želi vidjeti zemlju koja se oporavlja, a ne onu na slici Borisa Johnsona i njegove grupe brexitera", rekla je Sturgeon.

Dok je Ujedinjeno Kraljevstvo u cjelini glasalo 52-48 za napuštanje Europske unije na referendumu 2016., jasna većina Škota glasala je za ostanak.