NABAVA HEP-A MIMO NATJEČAJA

Nova packa Vladi iz Europske unije

11.05.2012 u 21:54

Bionic
Reading

'Europska komisija kontaktirat će s hrvatskim vlastima zbog vijesti o prestanku primjene Zakona o javnoj nabavi na nabavu Hrvatske elektroprivrede. Tijekom pregovora tijesno smo surađivali s Hrvatskom i usklađivali zakonodavstvo o javnoj nabavi s pravnom stečevinom EU. I dalje nadgledamo poštuje li Hrvatska preuzete obveze' rekao je glasnogovornik EK za proširenje Peter Stano.

Taj se odgovor može smatrati prvom formalnom reakcijom Europske unije na otkriće Večernjeg lista da Ministarstvo gospodarstva novim tumačenjem Zakona o javnoj nabavi namjerava osloboditi tvrtke iz sastava Hrvatske elektroprivrede da u svojoj nabavi slijede odredbe tog zakona. Inače, u Bruxellesu je nakon objave te vijesti zavladala zbunjenost. Nitko nije želio podrobnije komentirati tu najavu jer ih nitko iz Hrvatske nije obavijestio o tome.

Ni službenici Europske komisije nisu dobili nikakve naznake da bi najveća hrvatska tvrtka u državnom vlasništvu mogla promijeniti svoju praksu u provođenju javnih nabava. Ipak, u Komisiji planiraju proučiti o čemu se tu radi jer upravo je sumnja da se korupcija u javnim poduzećima odvija u postupcima javnih nabava bila razlog zbog kojeg je Komisija u pregovorima tražila od Hrvatske da zakonski uredi to područje i maksimalno ga uskladi s europskim standardima.

U hrvatskoj Vladi, pak, tvrde kako će sve obveze prema EU poštovati.'Stajalište Vlade na kojem ćemo inzistirati jest striktnost i dosljednost u primjeni Zakona o javnoj nabavi i regulacijama Europske unije za sve njegove obveznike. Za ona javna poduzeća koja u pojedinim nabavama nisu obveznici spomenutog Zakona tražit ćemo propisivanje i poštovanje jasnih i transparentnih procedura', poručili su.