tretman antitijelima

Nova nada u liječenju Alzheimera: Kod miševa nađeno rješenje za glavnog uzročnika bolesti

28.03.2018 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon brojnih istraživanja uporabe antitijela u svrhu suzbijanja Alzheimerove bolesti, ovo je prvo koje je prošlo pokusnu fazu bez uzrokovanja nuspojava

Određena antitijela mogla bi ukloniti plak na mozgu koji uzrokuje Alzheimerovu bolest, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu. Pokus proveden na miševima bio je izrazito uspješan, a razina plaka na mozgu koji uzrokuje Alzheimerovu bolest smanjena je za pola u razdoblju od šest tjedana, prenosi The Daily Mail.

Farmaceutske kompanije godinama su neuspješno koristile tretmane bazirane na antitijelima kojima se željelo uništiti plak, no nijedan nije prošao pokusnu fazu bez neželjenih nuspojava. Za razliku od prethodnih metoda, nova se usmjerava na uništenje proteina APOE koje potom izaziva uništenje veće cjeline proteina unutar koje se nalazi. Upravo je ova skupina proteina po nazivu amiloid beta glavni marker Alzheimerove bolesti, a njenim taloženjem stvara se plak na mozgu.

APOE u organizmu ima važnu ulogu uklanjanja masnoća i kolesterola iz krvnih žila, no struktura tog proteina u plaku na mozgu i u krvi je različita. Antitijelo HAE-4 koje su znanstvenici razvili prepoznaje samo one oblike koji se vežu uz plak, čime su osigurali nesmetanu funkciju dobrih krvnih proteina. 'Ovo omogućava manju aktivaciju imunološkog sustava, što znači i manju vjerojatnost neželjenih posljedica', objasnio je doktor Holtzman, jedan od autora istraživanja.

Određene varijacije gena za APOE su možda i najveći pokazatelj mogućnosti oboljenja od Alzheimera, a njegovim tretiranjem mogla bi se umanjiti šteta koju čine proteini amiloid beta.

Krajnji cilj je u potpunosti zaustaviti, popraviti i spriječiti razvoj plaka na mozgu kako bi se zaustavila Alzheimerova bolest. Ako se novi tretman pokaže jednako učinkovitim na ljudima, mogao bi postati sigurnija metoda liječenja Alzheimera.