ANTIBEBI HOTELI

Nova moda – turizam bez dječje galame

djeca vika buka svađa

djeca vika buka svađa

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Ima li što ljepše od razigrane cike i vike djeteta u susjednoj sobi? Ima. Sobe u kojoj je djeci zabranjen pristup. Mišljenje je to sve razgranatije mreže turističkih agencija i hotela koji nude jedinstvenu uslugu – garanciju da u vašem daljem radijusu neće biti mlađih od 14 godina

Priroda je nekako primorala ljude da vole svoje potomstvo, no kao i svaka ljubav, hoće biti prilično komplicirana. Recimo kada sredovječni par bez djece želi odsjesti nekoliko romantičnih dana u prirodnoj idili. Zadnja stvar koja im je potrebna pri gužvanju fino ispeglane posteljine je plač, trčkaranje i ina buka koju dječica nadareno prosipaju za sobom u susjednoj sobi ili za susjednim stolom. Zanimljivo je kako biološki rezultat seksualnosti djeluje tako aseksualno, no umjesto da teoretiziraju nad problemom, mnogi hotelijeri i vlasnici odmarališta stvar su riješili direktivom. Pristup mlađima od 12, 13... 18 godina - zabranjen

Nova grana antibebi turizma uzela je maha, o čemu kazuju specijalizirani internetski forumi gdje članovi razmjenjuju podatke o turističkim destinacijama koja su lišena dječje prisutnosti. Prije svega, riječ je o hotelima s pet zvijezdica. Kako piše jedan forumaš, malo je vjerojatno da će obitelji s malom djecom imati dovoljno novca za takav luksuz. Drugi preporučuju spa-turizam ili odlazak na odmor izvan školskih praznika. Treći im upadaju u riječ da, ako je riječ o predškolskoj djeci, to nije nikakava garancija, izvještava o svemu Suddeutsche Zeitung.

Pored tog pomalo skrovitog dopisivanja, valjda u strahu da ih ne otkrije koji ponosni roditelj i iz ćefa im pokvari odmor, trendu su se pridružili i hotelijeri. Recimo, Dolce Vita hotel u Bodenmaisu u Bavarskoj zabranjuje pristup mlađima od 16 godina. Drugi, pak, njemački hoteli nerijetko imaju oznake U-14 ili U-18, što će reći, gostima se sugerira da ne budu mlađi od 14, odnosno 18 godina.

Turistička klijentela kojoj djeca na odmoru pile živce i piju krv, pozamašna je. Anketa u Njemačkoj pokazala je da je čak 41,6 posto gostiju bilo uznemireno djecom u okolnim sobama te pozdravljaju ideju hotela bez mališana. Tek je 8,2 posto kategorički odbacilo turističku prohibiciju klinaca.

U njemačkoj organizaciji za zaštitu djece objašnjavaju da je sve više parova bez potomstva, ne vide se u roditeljskoj ulozi, no nije sve tako jednostavno. Naime, čak 80 posto hotelskih gostiju, prema procjeni Andreasa Diefenbacha, vlasnika gorespomenutog bavarskog hotela, čine roditelji koji su potomstvo teleportirali djedovima i bakama i rezervirali si produženi vikend ne bi li odahnuli i, pretpostavljamo, tu i tamo uzdahnuli.

Tour operateri također uskaču u profitabilni brod, nudeći sve više aranžmana koji obećavaju sigurnu udaljenost od djece. Samo web stranica urlaub-ohne-kinder.info navodi 283 hotela i odmarališta koja provode navedenu politiku. Austrijanci ne zaostaju. Već je 2005. Hotel Cortisen na jezeru Wolfgang odlučio ne primati mlađe od 12 godina, s nevjerovatnim obrazloženjem da je to u skladu sa željama i potrebama modernog, prosvijećenog društva.

Iz društva za zaštitu djece poručuju da je stvar sasvim razumljiva ako se ne pretvori u diskriminaciju, odnosno ako danas-sutra ne postane nemoguće obiteljima s malom djecom naći normalan smještaj i ne osjećati se kao građani drugog reda.

Čini se da je vrijeme za proširenje slavne devize. Na mladima svijet ostaje, da... Ali do tada, treba se negdje moći odmoriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi